Evenimentul Zilei > Actualitate > Uluitor! Bărbatul care a dat cu copilul de pământ ar putea scăpa doar cu o amendă
Uluitor! Bărbatul care a dat cu copilul de pământ ar putea scăpa doar cu o amendă

Uluitor! Bărbatul care a dat cu copilul de pământ ar putea scăpa doar cu o amendă

Bărbatul care a dat cu copilul de pământ ar putea scăpa doar cu o amendă! Acum totul depinde de concluziile medicilor legiști.

Bărbatul care a dat cu copilul de pământ ar putea scăpa doar cu o amendă! 

Un individ în vârstă de 29 de ani, din Hunedoara a șocat o țară întreagă după ce, într-un acces de furie necontrolată, a dat cu un copil de pământ, într-un parc.

În urma atacului extrem de violent, bietul băiat în vârstă de 13 ani – rudă prin alianță cu agresorul său – a suferit o fractură craniană și acum este sub observația medicilor de la Spitalul Județean din Deva.

Cu toate că puștiul a fost la un pas să fie ucis, Alexandru Cobzaru este cercetat pentru trei infracțiuni pentru care Codul Penal prevede pedepse blânde: loviri și alte violențe, violența în familie și tulburarea ordinii și liniștii publice.

Aceste infracțiuni se pedepsesc cu cel mult doi ani de închisoare, care poate fi cu suspendare! Sau doar o amendă! Legiștii sunt singurii care îl mai pot arunca pe bărbat în pușcărie, în funcție de câte zile de îngrijiri medicale constată că va avea nevoie copilul.

A dat cu copilul de pământ, l-a lăsat inconștient și a plecat liniștit acasă

Imaginile filmate de unul dintre părinții care se afla în acel parc de pe strada Dacia îl arată pe Cobzaru cum se îndreaptă nervos spre bietul copil – băiatul surorii concubinei sale -, îl apucă de haine, îl ridică până deasupra capului și dă cu el de pământ.

Băiatul de 13 ani, paralizat de frică, se vede pe filmare că nu schițează nici măcar un gest de apărare și nici nu încearcă să fugă din calea agresorului. Câteva secunde mai târziu, copilul zace pe jos, inconștient, timp în care bărbatul agresiv își varsă nervii și pe fiul său pe care îl pălmuiește. Apoi, ca și cum nimic din aceste scene cutremurătoare nu s-ar fi consumat, individul pleacă acasă. De acolo a fost ridicat de judiciariștii hunedoreni care au preluat cercetările după ce martorii au sunat la 112.

Acestea sunt îngrozitoarele fapte, motivate de individ prin faptul că, pur și simplu nu și-a putut stăpâni furia când cei doi copii – cel brutalizat de el și al său – s-au certat. ”De furie, mi-am ieșit din minți”, avea să le spună el investigatorilor care, la scurt timp de la atacul care l-a vizat pe băiețelul de 13 ani, au făcut o reconstituire a incredibilelor evenimente, chiar acolo, în parc.

Ancheta, trei capete de acuzare și o lege prea blândă

A urmat, firesc, ancheta. Audierile lui Alexandru Cobzaru, ale martorilor, dar și ale mamei copilului rănit prin aplicarea unui procedeu precum cele de resling (n.r. sport demonstrativ de contact). A fost interogat și fiul lui Cobzaru, în prezența mamei și a reprezentanților Protecției Copilulului.

Agresorul a fost reținut pentru 24 de ore pentru trei capete de acuzare: loviri și alte violențe, violența în familie și tulburarea ordinii și liniștii publice. Prezentat în fața instanței, judecătorul a emis mandat de arestare pentru 30 de zile.

De aici încolo, însă, lucrurile par să fie în avantajul celui care a fost la un pas să ucidă un copil. Pentru că legea e prea blândă și oferă multe portițe!

Cele trei infracțiuni de care bărbatul se face vinovat sunt pedepsite de Codul Penal cu închisoare de la trei luni la doi ani. Sau cu amendă! Se poate ajunge la o condamnare de maximum cinci ani doar în cazul în care medicii legiști constată că puștiul, care a suferit o fractură de craniu în zona occipitală, va avea nevoie de mai mult de 90 de zile de îngrijiri medicale.

Două dintre acuzații se pot ”stinge” la împăcarea părților

”Dacă legiștii vor consemna că băiatul are nevoie de mai puțin de 90 de zile de îngrijiri medicale, pedeapsa maximă pentru comiterea acestei fapte este de doi ani. Fiind o pedeapsă mică, ea poate fi asociată unei condamnări cu suspendare. Sau unei amenzi, depinde cum apreciază judecătorul. Dacă vor fi peste 90 de zile îngrijiri, atunci se ajunge la o condamnare de cinci ani care ar putea fi  cu executare. Totul e la mâna legiștilor. Două dintre infracțiuni – loviri și alte violențe, violența în familie  – se pot ”pierde” pe drum dacă părinții copilului atacat își retrag plângerea penală, pentru că este posibilă împăcarea părților. În acest caz ar rămâne doar tulburarea liniștii publice pentru care nu există împăcarea părților. Poliția s-a autosesizat, iar mama copilului a susținut acuzațiile în plângerea prealabilă formulată după incident. Altfel, nu aveam cum să-l reținem pe bărbat. Să vedem dacă o va menține”, ne-au explicat surse judiciare ce riscă individul care a dat de pământ cu copilul de 13 ani.

”Este un traumatism cranian grav, cu pierdere de conștiență și cu amnezie retrogradă

Trauma pe care băiețelul de 13 ani a suferit-o este una extrem de gravă, care i-a pus viața în pericol, este de părere dr. Lucian Miron, directorul medical al Spitalului Județan de Urgență Deva. ”Copilul are o fractură la osul occipital. Este un traumatism cranian grav, de luat în seamă, cu pierdere de conștiență și cu amnezie retrogradă”, a opinat specialistul.

Poate, punând în balanță toate aceste elemente oferite de specialiști – medici și legiști – anchetatorii hunedoreni se vor gândi dacă este oportună schimbarea încadrării în tentativă de omor.