Evenimentul Zilei > Social > Ultimul supraviețuitor de la Auschwitz a murit! Capitol de istorie, încheiat. Mărturisiri cutremurătoare
Ultimul supraviețuitor de la Auschwitz a murit! Capitol de istorie, încheiat. Mărturisiri cutremurătoare

Ultimul supraviețuitor de la Auschwitz a murit! Capitol de istorie, încheiat. Mărturisiri cutremurătoare

Cea mai vârstnică supravieţuitoare din Franţa a lagărului de concentrare nazist de la Auschwitz a decedat la vârsta de 101 ani, a anunţat vineri Administraţia prezidenţială franceză, potrivit dpa. „O femeie curajoasă, puternică, generoasă şi consecventă'', a declarat președintele Emmanuel Macron.

Presa franceză scrie despre traseul dureros al vieții lui Henriette Cohen. Ea şi soacra sa au fost arestate în mai 1944 de poliţia secretă nazistă Gestapo după o razie în apropiere de Marsilia ocupată. Soacra sa a a fost ucisă în camerele de gazare de la Auschwitz-Birkenau, dar Cohen a supravieţuit, reuşind să se întoarcă în Franţa în ianuarie 1945. Ulterior, s-a reîntâlnit cu soţul său şi cele două fiice ale lor, care scăpaseră de poliţia secretă nazistă şi fuseseră ascunşi de localnici.

„După 40 de ani de tăcere, ea a găsit puterea de a se destăinui şi a le povesti celor foarte tineri despre atrocităţile din lagărele de concentrare, 'astfel încât nimeni nu ar putea nega Holocaustul', potrivit propriilor cuvinte'', relevă o declaraţie a Palatului Elysee.

Istoricii consideră că regimul nazist din Germania a ucis între 1,1 milioane şi 1,5 milioane de oameni numai în lagărul de la Auschwitz-Birkenau în Al Doilea Război Mondial. Majoritatea victimelor au fost evrei. În total, 6 milioane de evrei au fost omorâţi în timpul Holocaustului.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.