Presa franceză scrie despre traseul dureros al vieții lui Henriette Cohen. Ea şi soacra sa au fost arestate în mai 1944 de poliţia secretă nazistă Gestapo după o razie în apropiere de Marsilia ocupată. Soacra sa a a fost ucisă în camerele de gazare de la Auschwitz-Birkenau, dar Cohen a supravieţuit, reuşind să se întoarcă în Franţa în ianuarie 1945. Ulterior, s-a reîntâlnit cu soţul său şi cele două fiice ale lor, care scăpaseră de poliţia secretă nazistă şi fuseseră ascunşi de localnici.

„După 40 de ani de tăcere, ea a găsit puterea de a se destăinui şi a le povesti celor foarte tineri despre atrocităţile din lagărele de concentrare, 'astfel încât nimeni nu ar putea nega Holocaustul', potrivit propriilor cuvinte'', relevă o declaraţie a Palatului Elysee.

Istoricii consideră că regimul nazist din Germania a ucis între 1,1 milioane şi 1,5 milioane de oameni numai în lagărul de la Auschwitz-Birkenau în Al Doilea Război Mondial. Majoritatea victimelor au fost evrei. În total, 6 milioane de evrei au fost omorâţi în timpul Holocaustului.