Evenimentul Zilei > International > Ultimul mesaj pe care l-a transmis Angela Merkel în calitate de cancelar al Germaniei. Țara e presată de criza sanitară
Ultimul mesaj pe care l-a transmis Angela Merkel în calitate de cancelar al Germaniei. Țara e presată de criza sanitară

Ultimul mesaj pe care l-a transmis Angela Merkel în calitate de cancelar al Germaniei. Țara e presată de criza sanitară

Angela Merkel a rostit un ultim discurs, în calitate de cancelar al Germaniei, funcție pe care a deținut-o în ultimii 15 ani. Locul ei va fi luat de Olaf Scholz.

Angela Merkel se pregătește să se retragă din funcția de cancelar al Germaniei, după patru mandate. Ea urmează să lase locul unui executiv condus de rivalii social-democrați, într-un moment complicat, din cauza pandemiei de coronavirus. Și în Germania, autoritățile impun noi restricții și încearcă să convingă populația să se vaccineze.

Joi seară a fost organizată o ceremonie militară restrânsă, prin care s-au marcat cei 16 ani în care Angela Merkel a fost la conducerea țării. „Aveți încredere unul în celălalt”, a fost mesajul pe care l-a transmis Merkel.

Angela Merkel lasă Germania într-o situație de criză sanitară și socială

Contextul este unul foarte tensionat, pentru că Germania se confruntă cu un nou val de infectări și decese, provocate de coronavirus. În aceste condiții, autoritățile au adoptat noi măsuri restrictive. Angela Merkel a ținut un discurs la doar câteva ore după ce a prezidat o reuniune de urgență a autorităților în care s-a stabilit lockdown-ul parțial pentru nevaccinați.

Cancelarul, care va ieși la pensie, a insistat că încrederea este unul dintre cele mai importante ingrediente ale democrației. „Ultimii doi ani ai acestei pandemii au arătat cât de importantă este încrederea în politică, știință și în discursul social – dar, de asemenea, cât de fragilă poate fi aceasta.

Democrația depinde de solidaritate și încredere, inclusiv încrederea în fapte. De fiecare dată când teoriile conspirației și ura se răspândesc, trebuie să rezistăm. Democrația noastră depinde și de faptul că atunci când ura și violența sunt văzute ca mijloace legitime pentru a forța anumite scopuri, toleranța noastră ca democrați trebuie să aibă limite”, a spus Angela Merkel în cadrul discursului pe care l-a ținut joi seară.

Mesaj pentru succesorul Olaf Scholz

Ceremonia a fost mai discretă decât de obicei, cu doar 200 de invitați, din cauza restricțiilor impuse de pandemia de COVID-19. Printre cei prezenți s-a aflat și social-democratul Olaf Scholz, actualul ministru de finanțe din guvernul lui Merkel și cel care va fi viitorul cancelar, căruia Merkel i-a urat succes în noua funcție.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: