Evenimentul Zilei > Social > Reportaj la „Constantin Tănase”. Ultimele replici spuse la căpătâiul Cristinei Stamate
Reportaj la „Constantin Tănase”. Ultimele replici spuse la căpătâiul Cristinei Stamate

Reportaj la „Constantin Tănase”. Ultimele replici spuse la căpătâiul Cristinei Stamate

O tristețe infinită a pus stăpânire pe lumea teatrului românesc de revistă. După ce Stela Popescu a fost înmormântată duminică, prietena și colega ei, mult mai tânăra Cristina Stamate pleacă astăzi pe ultimul drum. Ieri, în foaierul Sălii Savoy a Teatrului „Constantin Tănase”, unde a fost depus trupul neînsuflețit al actriței, au fost înlocuite fotografiile…

O ploaie măruntă, pătrunzătoare, cade pe trotuarul din fața Teatrului de Revistă „Constantin Tănase”. Parcă în ton cu inimile cernite ale celor care vin să-și ia Adio de la cea care ne privește surâzătoare din fotografii. Pâlcuri, pâlcuri, în principal oameni în vârstă, mai întâzie în stradă, privind în gol. Parcă ar mai zăbovi puțin, cu toate că atmosfera te învăluie cu fiori reci. Nu se încumetă să plece de tot… La un moment dat, o doamnă aduce niște cafele aburinde, iar oamenii execută aproape un ritual.

Octavian Ursulescu, la priveghi

Printre cei care ies îngândurați din foaier, lumea îl recu noa ș te pe Octavian Ursulescu (foto), cel care adesea a prezentat-o pe Cristina Stamate în spectacole. „Au fost două mari prietene. Este îngrozitor de trist. Zâmbetul ne-a pierit și nouă pentru câteva zile. Sper să ne revină, pentru că asta a fost lecția lor de viață: Bucurați-vă de tot ce vă înconjoară, râdeți, fiți fericiți! Chiar dacă noi nu o să fim. Stela Popescu și Cristina Stamate nu mai sunt, dar sunt sigur că amintirea lor va dăinui”, mărturisește, copleșit de durere, Octavian Ursulescu. Prezentatorul TV recunoaște că pilda pe care parcă ne-au lăsat-o moștenire e greu de urmat. Își îndreaptă ochii spre cer și continuă: „Cât o privește pe Cristina, ar trebui să subliniez un fapt. Lumea o asociază, ca pe orice actriță a teatrului de revistă, cu umorul, cu buna dispoziție, cu veselia. Ei, bine, Cristina introducea de fiecare dată în spectacole momente, hai, să le spun lirice, nostalgice, duioase, triste chiar, în care ne demonstra un talent actoricesc rar. Multe dintre acestea apartinând fostului secretar literar al teatrului, poetul Aurel Sorin, și el plecat dintre noi în urmă cu ceva ani”.

„Adio, Cristina!”

Este clar, teatrul de revistă este tot mai sărac. „Mă gândesc la Alexandru Arșinel în aceste clipe. Cât trebuie să-i fie de greu, când a pierdut două prietene apropiate, două colege, două stele ale teatrului pe care îl conduce. Mă mai gândesc cât dificil le va fi tuturor din colectivul actoricesc care mâine seară (astăzi – n.r.) pleacă într-un turneu în Spania. Dar sunt convins că acolo publicul, românii din Spania vor ști să cinstească cum se cuvine memoria marilor actrițe. Se vor ridica în picioare, vor păstra un moment de reculegere, după care se vor bucura pentru ca asta trebuie să facem cu toții. Să zâmbim, să ne bucurăm, să râdem. Adio, Cristina”, încheie, trist, Octavian Ursulescu.

„Mă doare sufletul că ne-am împuținat”

Benone Sinulescu încă nu-și poate reveni din șoc. „Mă gândesc că poate și mie îmi vine rândul. Dar asta n-ar fi nimic, că nu mă sperie. Dar mă doare sufletul că s-au împuținat marii artiști ai noștri, și pe linie actoricească și pe a cântăreților. Suntem din ce în ce mai puțini. Of, Doamne! Sunt consternat! N-am putut să fiu bărbat, să am acea tărie, am plâns. Una după alta, așa o stranie coincidență! Cum, domnule?! Când s-a întâmplat ce s-a întâmplat, m-am cutremurat”, a spus cântărețul.

Înmormântarea are loc la Cimitirul Bellu

Astăzi, la ora 8.30 va sosi mașina mortuară, pentru ca plecarea spre cimitir să aibă loc în jurul orei 9.00. La Capela Cimitirului Bellu, slujba este programată de la ora 11.00. În jurul orei 12.00, va începe înmormântarea, pe Aleea Artiștilor.