Ultima zi cu temperaturi de vară în Republica Moldova. Situația termică se schimbă spectaculos

Ultima zi cu temperaturi de vară în Republica Moldova. Situația termică se schimbă spectaculos Vremea. Sursa foto: Arhiva EVZ

Temperaturi de plină vară, în aprilie, în Republica Moldova. Și marți, 16 aprilie, valorile din termometre vor sări bine din zona normalului, pentru că se va ajunge la 24 - 29 de grade Celsius, după cum au informat meteorologii. În timp ce minima înregistrat va coborî până la 14 grade.

Cel mai cald va fi la Cahul, în sud, unde se vor înregistra 29 de grade. Aici, cerul va fi mai mult înnorat. În restul țării, Soarele va străluci nestingherit. Vor fi 28 de grade la Ștefan-Vodă și Chișinău, 27 la Bălți și câte 24 la Rîbnița și Briceni.

Prognoza meteo

Vremea. Sursa foto: Pixabaz

Mâine, situația se va schimba radical. Apar ploile în toate regiunile, iar maximele vor varia foarte mult, între 10 și 24 de grade Celsius, după cum au spus meteorologii.

Temperaturi foarte ridicate, și azi, în Republica Moldova

În România, valorile termice vor fi în scădere faţă de intervalul anterior, accentuată în Banat, Crişana şi Maramureş, astfel încât se vor apropia de normele perioadei şi doar uşoară în rest, unde vor caracteriza în continuare o vreme extrem de caldă pentru această perioadă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Temperaturile maxime se vor situa de la valori de 18…20 de grade în nord-vest şi până la 32…33 de grade în sud-est, iar cele minime vor fi cuprinse, în marea lor majoritate, între 6 şi 16 grade. Instabilitatea atmosferică se va accentua treptat şi se va manifesta mai ales din orele după-amiezii, prin înnorări, averse şi descărcări electrice în Banat, Crişana, Maramureş, iar mai ales spre seară şi noaptea şi în Transilvania, Oltenia, cea mai mare parte a Moldovei şi local în Muntenia. Vor fi condiţii de grindină, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare, îndeosebi în zonele de deal şi de munte, cantitãţile de apă vor fi în general de 20…30 l/mp.

Spre sfârşitul intervalului, în nordul Carpaţilor Orientali şi în Munţii Apuseni, la altitudini de peste 1800 m, vor fi precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare. Local şi temporar vântul va prezenta intensificări în toate regiunile, cu viteze în general de 50…60 km/h, iar în zona înaltã, cu peste 75…80 km/h, şi pe timpul ploilor poate lua aspect de vijelie.