Cancerul pulmonar la nefumători, tot mai răspândit. Legătura cu un gaz radioactiv ce se găsește și în România

Cancerul pulmonar la nefumători, tot mai răspândit. Legătura cu un gaz radioactiv ce se găsește și în România Obiceiul care trebuie evitat pentru a avea o viață mai lungă și sănătoasă a plămânilor. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Deși cancerul pulmonar este cunoscut drept „boala fumătorilor”, studiile din ultimul timp au demonstrat că acesta a început să se răspândească alarmant și în rândul celor care nu au pus în viața lor gura pe o țigară.

Potrivit experților din Statele Unite, creșterea alarmantă a numărului de cazuri de cancer pulmonar la nefumători este probabil legată de expunerea îndelungată și intensă la gazul radon.

Acesta este eliberat prin descompunerea materialelor radioactive prezente în mod natural în solul din întreaga lume și se găsește în 16 județe din România.

Cancerul pulmonar în rândul persoanelor nefumătoare se răspândește

Radonul poate pătrunde în interiorul locuințelor prin crăpăturile din podele, pereți și fundație. Odată ce se acumulează în spațiile închise, radonul poate deveni o problemă serioasă de sănătate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, radonul este principalul factor de risc pentru cancerul pulmonar în rândul nefumătorilor și ocupă locul doi în cazul fumătorilor. Se estimează că acesta este responsabil pentru între 3% și 14% din toate cazurile de cancer pulmonar într-o țară, în funcție de nivelul mediu de radon și prevalența fumatului.

Astfel, expunerea la radon, mai ales în combinație cu fumatul, reprezintă un pericol major pentru sănătatea plămânilor.

Specialiștii susțin că există teste relativ simple pentru a măsura nivelul de radon din locuințe și că sunt disponibile acțiuni pentru a reduce expunerea la acest gaz.

Printre acestea se numără instalarea unui sistem de remediere a radonului în afara casei, care aspiră aerul din subsol, unde radonul se acumulează de obicei.

Îmbunătățirea circulației aerului prin deschiderea ferestrelor și utilizarea de ventilatoare sau sisteme de evacuare în interiorul casei, precum și etanșarea crăpăturilor din podele, pereți și fundație sunt, de asemenea, măsuri importante.

Plămâni

Sursa foto: Dreamstime.com

Zonele din România unde a fost depistat gazul radioactiv

Conform evaluării europene, România se clasează printre primele poziții în Europa în ceea ce privește valoarea medie raportată pentru concentrațiile de radon măsurate în aerul interior, având în vedere riscul de radon în clădiri.

Conform cercetătorilor de la UBB, în România, 16 județe înregistrau niveluri de concentrație ale radonului care depășeau pragul admis. Aceste județe sunt: Alba, Arad, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, Caraș-Severin, Cluj, Covasna, Harghita, Hunedoara, Maramureș, Mureș, Sibiu, Sălaj, Satu Mare și Timiș.

Transilvania se evidențiază ca fiind regiunea cu cea mai mare expunere la creșteri ale nivelului de radon din aer.

În plus, marile centre urbane, precum București, Iași, Timișoara și Constanța, sunt considerate zone cu un risc ridicat în acest sens.

Cancerul pulmonar poate fi tratat dacă e depistat la timp

Chiar dacă fumatul pe termen lung rămâne principalul factor de risc pentru cancerul pulmonar, ratele de îmbolnăvire în rândul nefumătorilor sunt în continuă creștere.

Simptomele bolii sunt similare indiferent dacă persoana a fumat sau nu: o stare generală de rău sau oboseală persistentă, tuse frecventă, dureri în piept, respirație șuierătoare, dificultăți de respirație sau tuse cu sânge.

Țigări

Sursa foto: Pixabay

Deși aceste simptome pot indica și alte afecțiuni, specialiștii atrag atenția că orice persoană, indiferent de vârstă, care experimentează un simptom persistent, care nu dispare în ciuda tratamentului inițial, ar trebui să solicite un control medical.

Dacă cancerul pulmonar este identificat în stadiile incipiente, rata de vindecare poate atinge între 90-95%.

Cu toate acestea, majoritatea cazurilor sunt descoperite abia când boala s-a răspândit în întregul plămân sau în alte părți ale corpului (metastaze), moment în care tratamentele devin mai puțin eficiente, potrivit News.ro.