Omenirea, speriată cu strategii pentru o nouă pandemie. Ce s-a întâmplat la Geneva

Omenirea, speriată cu strategii pentru o nouă pandemie. Ce s-a întâmplat la Geneva Sursa foto: pixabay.com

Deși au trecut patru ani de la apariția Covid-19, încă nu s-a ajuns la un acord în ceea ce privește pregătirea pentru viitoarele pandemii.

După doi ani de discuții, eforturile de a obține un acord global privind pregătirea și prevenirea viitoarelor pandemii nu au ajuns la un consens în urma celei de-a noua runde de negocieri, programată să fie ultima, desfășurată la Geneva.

Dificultăți în definirea strategiilor pentru viitoarele pandemii

Majoritatea țărilor lumii au inițiat acest plan în urma pandemiei de COVID-19.

Discuțiile tensionate referitoare la acordul pandemic, planificate să se încheie cu o înțelegere joi (28 martie), s-au prelungit, cu statele membre ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) care au decis să organizeze o întâlnire suplimentară a corpului interguvernamental de negociere (CIN) în intervalul 29 aprilie - 10 mai.

Ne puteți urmări și pe Google News

Adunarea Mondială a Sănătății (AMS), care începe pe 27 mai, este așteptată să adopte acordul, conceput pentru a fi un ghid global privind prevenirea, pregătirea și răspunsul la viitoare pandemii.

Co-președintele CIN, Roland Driece, a spus: „Am avut discuții lungi și intense, dar nu am reușit să încheiem această întâlnire”.

OMS

Sursa foto: dreamstime.com

Mai multe state s-au plâns că propunerile lor nu au fost analizate

În loc, Biroul CIN va furniza un text revizuit statelor membre până cel târziu pe 18 aprilie.

Numai că, acest text va fi distinct față de cel anterior, deoarece va urmări să evidențieze punctele de consens în loc să ofere o enumerare a problemelor despre viitoare pandemii.

„Acest text va construi pe cel actual, dar va fi și diferit în ceea ce privește focusul și nivelul de detaliu, așa cum am discutat anterior, dar vom încerca în continuare să operăm echitatea cât mai mult posibil”, a spus Driece.

„Vom construi pe consensul deja identificat. Consensul este un cuvânt important”. Grupul de redactare al CIN se va concentra pe „textul de acord”, iar statele membre au fost îndemnate să „furnizeze Biroului orice text de convergență rezultat din consultări informale, cât mai curând posibil”.

Covid-19

Covid-19. Sursa foto: Dreamstime.com

La debutul negocierilor despre strategiile pentru viitoarele pandemii, desfășurate pe parcursul a două săptămâni, mai multe state membre au ridicat problema faptului că propunerile lor și acordurile convenite în subgrupuri nu au fost reflectate în proiectul de text al Biroului.

Accentuarea importanței consensului părea să încurajeze delegații, printre care și Elveția, care au remarcat că există „o direcție clară înainte”.

Elveția a refuzat să accepte proiectul de text la începutul discuțiilor despre viitoarele pandemii, potrivit healthpolicy-watch.news.