Cele mai scumpe orașe din lume. Patru sunt din Europa

Cele mai scumpe orașe din lume. Patru sunt din Europa Cel mai scump loc de trai din Europa în 2024. Prețurile sunt uriașe. Sursa foto: Arhiva EVZ

Au fost desemnate cele mai scumpe orașe din lume. Criteriile de selecție au avut la bază creșterile mari de prețuri din ultimele luni

Zurich și Singapore sunt cele mai scumpe orașe din lume. Cele două au reușit să detroneze New York-ul. Cu toate că sunt caracterizate de prețuri exorbitante, cele două așezări nu duc lipsă de turiști.

Cele mai scumpe orașe din lume

Creșterile puternice ale prețurilor, înregistrate în ultimele luni ale lui 2023 au contribuit la realizarea acestui clasament. Singapore și Zurich sunt două dintre cele mai scumpe orașe ale lumii.

Ne puteți urmări și pe Google News

The Economist a estimat că prețurile au crescut în medie cu 7,4% în n 2023. Impactul a fost resimți în toate cele 173 de orașe analizate. Specialiștii au observat o ușoară încetinire față de inflația record de 8,1%, înregistrată în anul precedent.

„ Criza costului vieții este departe de a se fi încheiat, iar nivelul prețurilor rămâne cu mult peste tendințele istorice", au apreciat coordonatorii studiului.

Analiza a cuprins prețurile a 200 de produse și servicii din statele respective.

Zurich, mai scump ca New York-ul

Coordonatorii studiului susțin că inflația ar continua să scadă în 2024. Fenomenul ar avea la bază majorarea dobânzilor decise de băncile centrale pentru a combate creșterile de prețuri. Într-un astfel de context, noi schimbări ar putea fi remarcate în clasament.

Anul trecut New York -ul ocupa locul fruntaș în cadrul clasamentului alături de Singapore. În 2023, prestigiosul oraș american este detronat de Zurich.

Cele mai scumpe orașe din lume. Patru din Europa, ajunse în primele zece ale topului

De altfel, patru orașe europene au ajuns  printre primele zece ale clasamentului. Motivul principal care a dus spre un astfel de rezultat ar fi inflația. Aceasta continuă să fie ridicată, mai ales în segmentul alimentelor. De asemenea, aprecierea monedei euro față de dolar a constituit un factor important în cadrul acestei schimbări.

Geneva ocupă  locul al treilea în cadrul acestui top, fiind la egalitate cu New York-ul.Totodată, Parisul a ajuns pe locul șapte.  Copenhaga se clasează pe locul 8, fiind la egalitate cu Tel Avivul. 

Cele mai scumpe orașe din lume. Puțini români își permit să le viziteze

Geneva. Sursa foto: Instagram

Scăderi în clasament

Los Angeles a ajuns pe locul al șaselea în timp ce San Francisco ocupă locul 10.

Situația conflictuală în care se află Rusia a dus la scăderea Moscovei, aceasta ajungând pe locul 142 și a orașului Sankt Petersburg (locul 147).Conform studiului cel mai ieftin oraș din lume este Damasc.