Uleiurile de gătit pot crește riscul apariției cheagurilor de sânge

Uleiurile de gătit pot crește riscul apariției cheagurilor de sânge Ulei de măsline. Sursa foto: Dreamstime.com

Coagularea sângelui este vitală deoarece previne sângerarea excesivă. Cu toate acestea, cheagurile de sânge care nu se dizolvă în mod natural sunt îngrijorătoare deoarece pot duce la afecțiuni medicale grave. De exemplu, cheagurile care blochează intrarea sângelui în creier pot provoca accidente vasculare cerebrale, iar cheagurile din plămâni duc la embolii pulmonare.

Riscurile formării cheagurilor de sânge

Există o serie de factori care pot crește riscul unui astfel de cheag de sânge. Dieta este un astfel de factor. Este cunoscut faptul că anumite alimente grase și sărate pot declanșa coagularea sângelui. Cu toate acestea, un expert a spus că tipul de ulei în care gătești provoacă coagularea sângelui.

Rory Batt, nutriționist la Marvin’s Den, a avertizat că anumite uleiuri vegetale ar trebui evitate. „Alimentele prăjite în ulei vegetal pot conduce, în timp, procesul de ateroscleroză (întărirea și obstrucția arterelor) care duce la cheaguri de sânge”, a spus el.

„Ele pot crește colesterolul, dar îl determină și să devină lipoproteine cu densitate scăzută, ceea ce este un lucru rău, deoarece acesta este colesterolul real care duce la deteriorarea pereților arterelor. Pe lângă asta, încălzirea acestor grăsimi și a altora din ulei le poate modifica structurile chimice pentru a deveni inflamatoare.”

Ne puteți urmări și pe Google News

„Inflamația este unul dintre factorii cheie ai aterosclerozei. Joacă un rol în toate etapele dezvoltării sale, de la momentul în care plăcile încep să se formeze inițial, până la momentul în care acestea se acumulează și încep să obstrucționeze arterele.” Uleiurile care conțin omega-6 includ: uleiul de soia, floarea soarelui și porumb.

Batt a spus: „Studiile arată efectele uleiurilor vegetale precum porumb, soia, ulei de floarea soarelui, ulei de palmier la animale. Studiile arată rate crescute de hipertensiune arterială, dereglarea lipidelor din sânge, ateroscleroză și disfuncție endotelială (vas de sânge) - toate elementele care duc la boli cardiovasculare și cheaguri de sânge.”

Efectele nocive ale uleiului

Un astfel de studiu a concluzionat că un consum de ulei de palmier crește riscul de boli tromboembolice. „Înlocuirea prelungită a grăsimilor hidrogenate dietetice cu ulei de palmier a afectat agregabilitatea trombocitară și tromboza venoasă, sugerând un risc crescut de boli tromboembolice”.

„Efectul nociv al uleiurilor încălzite este atribuit produselor generate de oxidarea lipidelor în timpul procesului de încălzire.” Semnele comune ale trombozei venoase profunde, care este cauzată de un cheag într-o venă profundă, sunt: durere sau crampe la un picior, de obicei la nivelul gambei sau coapsei, umflarea unui picior, pielea fierbinte în jurul unor zone dureroase, piele roșie în jurul unei zone dureroase, vene umflate care sunt dureroase când le atingi, potrivit Express.co.uk.