Experții au decis! Care sunt uleiurile care nu trebuie folosite pentru gătit. Feriți-vă de aceste produse

Experții au decis! Care sunt uleiurile care nu trebuie folosite pentru gătit. Feriți-vă de aceste produse Sursa foto: dreamstime.com

Data viitoare când vă duceți la cumpărături încercați să vă feriți de aceste uleiuri dăunătoare pentru dumneavoastră. „Inflamația cronică, de grad scăzut, este cauza principală a multor boli comune societății occidentale. Această inflamație este rezultatul, parțial, al unui dezechilibru în acizii grași omega-3 și omega-6", a spus Trista K. Best, dietetician.

„Amândoi sunt acizi grași esențiali, dar omega-6 este foarte inflamator atunci când îi depășește numeric pe cei omega-3 și este consumat în cantități mari în dieta standard americană”. Când puteți, căutați ulei de măsline bogat în nutrienți, despre care cercetările arată că poate reduce riscul de îmbolnăvire și chiar vă poate ajuta să trăiți mai mult. De fapt, uleiul de măsline este unul dintre cele mai sănătoase alimente pentru inima ta și este încărcat cu antioxidanți și vitamine. Pentru sosurile pentru salate, ne place uleiul de măsline extravirgin. În timpul gătitului, uleiul de măsline obișnuit este o alegere excelentă.

Un ulei care a creat acest dezechilibru în acizii grași omega-3 și omega-6 este uleiul de porumb. "Acest ulei este relativ ieftin. Acest lucru face ca uleiul de porumb să fie o opțiune populară pentru prăjirea alimentelor. Uleiul de porumb conține 57% acizi grași omega-6 si 29% omega-3, restul fiind reprezentați de grăsimi saturate si omega-9.”

Jay Cowin, nutriționist și director pentru ASYSTEM, a remarcat că uleiul de porumb nu este atât de sănătos pe cât ar putea crede oamenii. „Este plin de acizi grași polinesaturați precum Omega-6, care pot provoca inflamații și leziuni hepatice”, a spus el. „Când cumpărăm uleiuri de gătit, este important să știm și să înțelegem că avem nevoie de un echilibru de grăsimi Omega 3 și 6 în dieta noastră; astfel încât consumul de cantități disproporționate din oricare dintre ele poate dezechilibra sistemul”, a adăugat el, potrivit Fox News.

Ne puteți urmări și pe Google News

Uleiul de soia este un alt ulei de gătit pe care poate doriți să îl limitați. "La fel ca multe uleiuri vegetale, uleiul de soia este foarte rafinat. Aceasta înseamnă că trece printr-un proces amplu care implică numeroase substanțe chimice pentru a-l extrage din porumb și a-l transforma în ulei", a spus Cowin. „Acest proces de producție face ca uleiul de soia să fie mai predispus la oxidare - și atunci când avem o mulțime de compuși oxidați în corpul nostru, ne expunem riscului pentru mai multe boli.”

„Uleiul de floarea-soarelui este nesănătos deoarece conține și un nivel ridicat de acizi grași Omega-6”, a spus Cowin. „Acești acizi grași pot provoca inflamații în organism, ceea ce poate duce la probleme de sănătate, cum ar fi boli de inimă și cancer”, a continuat Cowin, arătând spre cercetarea din 2017 din revista Healthcare. „Un alt motiv pentru care uleiul de floarea-soarelui poate fi nesănătos este că produce niveluri mai mari de aldehidă, în comparație cu alte uleiuri de gătit pe bază de plante, atunci când sunt expuse la căldură. Aldehidele sunt substanțe toxice care pot face pe cineva vulnerabil la multiple riscuri pentru sănătate”, a spus el.

Uleiul de cocos nu este așa sănătos precum se spune

„Uleiul de cocos este abundent în acizi grași cu lanț mediu, care sunt mai greu de transformat de către organism în lipide stocate”, a spus Michael Garrico, antrenor personal de fitness și nutriționist, care este fondatorul totalshape.com. „Conform unui studiu publicat în jurnalul Circulation în ianuarie 2020, uleiul de cocos vă poate crește nivelul de colesterol LDL, ceea ce este o veste proastă pentru inimă.” Garrico a spus că uleiul parțial hidrogenat poate fi găsit în alimentele procesate și este principala sursă de grăsimi trans periculoase în dieta unei persoane, creditând Asociația Americană a Inimii (AHA).

Grăsimile trans cresc nivelul de colesterol LDL (sau „rău”) și scad nivelul HDL (sau „bun”) și cresc riscul de a dezvolta boli de inimă și accident vascular cerebral, conform AHA. Garrico recomandă, de asemenea, eliminarea uleiului de palmier din lista de uleiuri de gătit. „Conform studiului, uleiul de palmier are cantități aproape egale de grăsimi saturate și nesaturate”, a spus el. „Există și probleme etice în legătură cu situația”, a spus el, făcând referire la legătura ingredientului cu distrugerea pădurilor tropicale.

Ava Rockwell, fondatoarea Școlii de Medicină Holistică, a comentat că orice uleiuri vegetale amestecate sau uleiuri vegetale simple, cum ar fi porumb, canola sau soia, sunt nesănătoase pentru organismul tău.