Evenimentul ZileiMondenUleiul vegetal care provoacă multă durere. Îl găsim în tot și în toate

Uleiul vegetal care provoacă multă durere. Îl găsim în tot și în toate

Uleiul vegetal care provoacă multă durere. Îl găsim în tot și în toate
Uleiul de palmier provoacă discuții și îngrijorări la nivel internațional, dincolo de calitățile sale. Producerea lui conform logisticii actuale provoacă probleme de mediu și de exploatare a capacității de muncă a copiilor.

Dacă suntem interesați de ulei de gătit, rafturile supermarketurilor sunt pline de diverse sortimente. Dintre toate acestea, există unul la care este posibil să nu vă fi gândit niciodată să îl folosiţi, dar, cu toate acestea, l-aţi consumat cu siguranţă. Este prezent în aproape tot ce mâncaţi, inclusiv în pâine, ciocolată, supă sau pizza.

Modul de producere a uleiului de palmier reprezintă o problemă

Modul în care este produs afectează oamenii, aerul pe care îl respirăm şi vieţuitoarele sălbatice. Este vorba de uleiul de palmier, cel mai popular tip de ulei vegetal din lume. Uleiul de palmier este folosit în mai multe alimente, uneori în cantităţi mari. Se estimează că ar fi în aproape jumătate din produsele întâlnite în supermarketuri.

Motivul pentru care e posibil să nu fi auzit de el este că timp de mulţi ani a fost deghizat sub diferite nume. O directivă din 2014 a Uniunii Europene a forţat producătorii să menţioneze produsele în care acesta este folosit. Această regulă nu a inclus şi industria produselor cosmetice, aşa că aproape nimeni nu realizează că acesta e prezent într-o gamă variată de produse de îngrijire şi înfrumuseţare, de la şampon la ruj, relatează businessmagazin.ro .

Motivul pentru care este atât de popular este dat de anumite calităţi care îl fac un ingredient brut excelent. Nu conţine grăsimi trans, are un punct de topire foarte ridicat şi are costuri mici de producţie.

Calitățile uleiului de palmier produce problemede mediu și de exploatare

De fapt, pe fond, nu uleiul de palmier este problema, ci faptul că această specie de palmieri creşte în pădurile tropicale care sunt casa unor animale ca urangutanii. Pe lângă vânătoare, defrişările cauzate de producţia de ulei de palmier a condus la punerea pe lista de specii pe cale de dispariţie a unor animale precum specia „bornean oragnutan”. Dar nu numai animalele sunt în pericol.

În 2016, organizaţia Amnesty International a acuzat industria că foloseşte copii foarte mici, chiar şi de opt ani, în procesul de producţie. De asemenea, studiile arată răspândirea la scară largă a unor conflicte între marii producători şi comunităţile locale. Producţia de ulei de palmier a fost şi unul dintre cauzele incendiilor de vegetaţie din 2015. Ea ar fi cauzat un grad foarte ridicat de poluare a aerului, iar defrişările au contribuit la schimbările climatice.

O industrie sustenabilă este soluția

Mulţi ar spune că soluţia este să fie stopat consumul de ulei de palmier. Cu toate acestea, multe companii au protestat, aducând argumente diverse. Uleiul de palmier este foarte eficient, mai ales că pentru cultura acestor palmieri se folosesc mai puţine pesticide. Schimbându-l cu ulei de soia sau de rapiţă, mediul ar avea mult mai mult de suferit.

Industria spune că soluţia stă în dezvoltarea unei producţii sustenabile. Astfel, nu ar fie afectate pădurile tropicale, animalele sau oamenii. În 2003 s-a creat şi o comunitate care să sprijine această mişcare.


Accesează: