Uleiul de gătit, soluţie alternativă la motorină

Uleiul de gătit, soluţie alternativă la motorinăCând se aprinde martorul de combustibil trebuie să ajungeți la cea mai apropiată stație de carburanți. Sursa foto: EVZ

Criza economică ce începe, încet-încet, să cuprindă întregul mapamond îi determină pe români să apeleze la metode ieşite din comun. Într-o perioadă în care preţurile la carburanţi ating cifre record, oamenii încearcă să caute soluţii alternative.

Războiul de la graniţele României, purtat între Rusia şi Ucraina, a produs isterie pe piaţa carburanţilor. Preţurile la benzină şi motorină au crescut substanţial pe parcursul acestui an, iar tot mai mulţi români au decis să utilizeze un alt tip de combustibil, uleiul de gătit.

Acesta nu poate fi însă folosit la orice maşină, ci doar la cele care sunt echipate cu motor diesel şi au un an de fabricaţie mai vechi. Utilizarea uleiului de gătit pe post de combustibil a devenit deja o practică mai ales în rândurile şoferilor de taxi din ţara noastră.

În alte state ale „Bătrânului Continent” funcţionează rafinării speciale, care transformă uleiul din rapiţă în biodiesel. Deşeurile de ulei alimentar sunt, la rândul lor, procesate în cadrul acestor rafinării şi repuse în circulaţie, sub formă de combustibil biodiesel.

În România, a apărut, în schimb, o altă practică. Şoferii nu apelează la uleiul biodiesel, care nu e nici el deloc ieftin, ci folosesc uleiul de la shaormerie. Acesta, spun cei care l-au testat, trebuie să fie încălzit pe aragaz, cu ajutorul unor vase mari, până în momentul în care se lichefiază. Apoi, înainte de a fi introdus în rezervor, e necesar să fie şi filtrat.

Conform mecanicilor auto, cel mai notabil minus al utilizării uleiului de gătit în locul motorinei îl constituie defectarea într-un ritm mult mai rapid a filtrelor de combustibil. „Este sigură utlizarea pentru motoarele diesel clasice, respectiv pentru maşinile mai vechi, dacă se respectă şi se păstrează proporţia amestecului. Chiar arderea va fi mai bună, iar consumul de carburant se reduce, întrucât temperatura de ardere a uleiului este mai ridicată” a povestit un mecanic auto, pe un forum al automobiliştilor.

“Cea mai sigura metodă este amestecul în proporție de 50% cu motorina. Se toarnă mai întâi uleiul în rezervor, iar apoi se alimentează cu motorină. Pui 5 litri de ulei, adaugi 5 de motorină. În acest fel se face și amestecul bine datorită presiunii de la pompa” a mai detaliat un alt român.

Ne puteți urmări și pe Google News