Fostul subprefect de Cluj, Mihnea Iouraş a fost pus sub acuzare de către DNA pentru divulgare de informaţii nedestinate publicităţii. În același dosar a mai fost pus sub acuzare un ofițer de la SRI Cluj, Serviciul Filaj, pentru divulgare de informații cu caracter secret. Cei doi sunt acuzaţi că i-au divulgat lui Horea Uioreanu faptul că era filat de SRI în dosarul de corupţie.

Acuzat că a divulgat informații secrete

În ziua în care preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu era prezentat în faţa unui judecător de la Curtea de Apel Cluj cu propunere de arestare preventivă, pe numele subprefectului de Cluj, Mihnea Iouraş era emisă o citație pentru a se prezenta la București, la Secția Militară a DNA unde urma să se prezinte în calitate de suspect.

Potrivit unor surse judiciare de maximă încredere, subprefectul de Cluj este acuzat de divulgare a unor informaţii nedestinate publicităţii. Acest fapt este recunoscut chiar de către fostul demnitar, care între timp a demisionat din funcție. Iouraş a declarat că a fost chemat la Bucureşti, la Secţia Militară a DNA unde a fost pus sub acuzare pentru divulgarea de informaţii nedestinate publicităţii.

„Personal, nu mă simt vinovat. Am primit post factum mai multe informații legate de faptul că SRI l-a monitorizat pe Horea Uioreanu sau chiar pe mine. Sunt acuzat că aceste informaţii le-am transmis mai departe lui Horea Uioreanu, dar nu este nimic adevărat. Oricum acele informaţii nu au produs niciun rău anchetei penale din moment ce rezultatul a fost un succes al procurorilor”, a declarat Iouraş. Acesta a mai declarat că nu a demisionat din cauza acestei anchetei. „Eu sunt liberal şi am convenit cu prefectul judeţului Cluj, care este de la PSD, că voi demisiona după alegerile europarlamentare”, a mai spus fostul subprefect.

Agenta SRI îi divulga iubitului subprefect acțiunile Serviciului

Răzvan Pop, șeful de cabinet al președintelui Consiliului Județean Cluj le-a furnizat procurorilor DNA detalii consistente referitoare la legătura dintre ofițerul SRI și Horea Uioreanu. Pop a declarat că el știa despre această relație de prietenie și că ofițerul de la SRI i-a transmis informații, lui sau lui Uioreanu, și în anii trecuți, cu privire la unele acțiuni ale Serviciului Secret. Piesă de bază a DNA Cluj,

Răzvan Pop a mai povestit și despre faptul că ofițerul SRI a fost în relații foarte apropiate cu subprefectul Mihnea Iouraș, fiind la un moment dat prieteni intimi. Sursele judiciare mai susțin că Răzvan Pop a fost trimis de procurori, „cablat” la subprefectul Iouraș pentru a-l chestiona cu privire la vizitele mamei ofițerului SRI la el la birou.

SRI a depistat „cârtița” și a organizat un filaj la filaj

În acelaşi dosar a mai fost pus sub acuzare un ofiţer de la Serviciul Filaj al SRI Cluj, o femeie, care răspunde la numele de Anca, pentru divulgarea unor informaţii secrete. Potrivit surselor judiciare citate de EvZ, acest ofițer era persoana care transmitea informații către Horea Uioreanu, omul de legătură fiind chiar mama ofițerului care se cunoștea atât cu Horea Uioreanu cât și cu mama acestuia. Informaţiile ajungeau la preşedintele CJ Cluj prin simple vizite efectuate la biroul lui Uioreanu de către mama ofiţerului SRI. Când preşedintele CJ Cluj nu era la birou, aceleaşi informaţii erau redate şefului de cabinet al acestuia Răzvan Pop.

Mama „cârtiței” transmitea mesajele

Aceleaşi surse judiciare au mai declarat că SRI şi-a dat seama că are o „cârtiţă” în momentul în care între convorbirile telefonice ale președintelui CJ Cluj au început să apară discuții între politician și mama ofițerului SRI. În acel moment, ofiţerul SRI a fost pus sub filaj la rândul lui de către colegii lui şi aşa s-a aflat că transmitea informaţii din timpul operaţiunilor de filaj. Legat de fostul subprefect de Cluj, acesta a căzut în plasa SRI în momentul în care mama ofiţerului l-a căutat de câteva ori la sediul Prefecturii Cluj pentru a-i transmite informaţii proaspete.

„A venit de câteva ori la mine la birou deoarece nu l-a găsit pe Horea Uioreanu și mi-a spus mie că președintele CJ Cluj ar fi urmărit. Nu înțeleg de îmi spunea mie toate aceste chestiuni, deoarece eu nu le-am transmis mai departe”, a mai spus Iouraş.