UE va propune sancțiuni împotriva „flotei fantomă” a Rusiei

UE va propune sancțiuni împotriva „flotei fantomă” a RusieiDrapelul UE. Sursa foto: Pixabay.com

Uniunea Europeană (UE) a amenințat joi că va adopta noi sancțiuni împotriva navelor rusești, după ce Finlanda a anunțat că investighează un petrolier care a plecat dintr-un port rusesc pentru „a sabota” un cablu electric subacvatic care transporta electricitate de pe teritoriul său către Estonia.

UE lucrează cu Finlanda la anchetarea provocărilor Rusiei

Pe 25 decembrie, cablul submarin Estlink 2 a fost deconectat de la rețea, la puțin peste o lună după ce două cabluri de telecomunicații au fost secţionate în apele teritoriale suedeze din Marea Baltică.

„Felicităm autoritățile finlandeze pentru acțiunea lor rapidă și controlarea navei suspecte”, au declarat Comisia Europeană și șefa diplomației europene, Kaja Kallas, adăugând că UE "lucrează" împreună cu Finlanda la „ancheta în curs de desfășurare”.

Urmează noi sancțiuni

„Condamnăm cu fermitate orice distrugere deliberată a infrastructurii critice a Europei. Nava suspectă face parte din flota fantomă a Rusiei, care amenință securitatea și mediul, în timp ce finanțează bugetul de război al Rusiei.

Vom propune alte măsuri, inclusiv sancțiuni, pentru a viza această flotă”, au adăugat Comisia și șefa diplomației UE într-un comunicat comun.

Marea Baltică

Marea Baltică. Sursa foto: Arhiva EvZ

„Flota fantomă” se referă la navele care transportă țiței și produse petroliere rusești aflate sub embargou.

Rusia lansează tot mai multe atacuri contra țărilor UE

Multe incidente similare au avut loc în Marea Baltică de la invadarea Ucrainei de către Rusia în 2022.

Uniunea Europeană a indicat că în fața acestui fapt consolidează măsurile de „protecție a cablurilor submarine, în special prin îmbunătățirea schimbului de informații, prin implementarea de noi tehnologii de detectare, precum și a capacităților de reparații submarine și prin cooperarea la nivel internațional”.

Țările UE au convenit la începutul acestei luni să pună pe lista neagră aproximativ 50 de alte petroliere din "flota fantomă" a Rusiei, folosite pentru a ocoli sancțiunile occidentale impuse din cauza războiului din Ucraina, potrivit cotidianului La Libre Belgique.

(Traducere: Gabriela Sîrbu, RADOR RADIO ROMÂNIA)