Marea Baltică devine o zonă din ce în ce mai fierbinte. Ce planuri își face Vladimir Putin

Marea Baltică devine o zonă din ce în ce mai fierbinte. Ce planuri își face Vladimir PutinSursa foto. PxHere

Marea Baltică devine de la zi la zi o zonă tensionată, cu o miză geostrategică uriașă. Confruntarea dintre NATO și Rusia, una a nervilor și a declarațiilor, deocamdată, s-ar putea duce și aici. „Trebuie să fim calmi şi să observăm atent ce se întâmplă cu adevărat. Poate ruşii ne testează”, a avertizat premierul Finlandei, țară ce a devenit de curând membră a NATO, conform dw.com.

Marea Baltică devine un butoi cu pulbere

Vladimir Putin, liderul de la Kremlin, urmărește să pună mâna pe insula Gotland, situată strategic în Marea Baltică, avertiza șeful armatei suedeze, Micael Bydén, luna trecută.

Insula cu pricina este cea mai mare a Suediei, fiind amplasată în mijlocul Mării Baltice, între Stockholm și enclava Kaliningrad a Rusiei.

Avertismentul are loc după ce marți, Ministerul rus al Apărării a făcut cunoscut un plan pentru extinderea apelor teritoriale ale Rusiei în Marea Baltică, aproape de granița maritimă cu Lituania și Finlanda, generând îngrijorare la nivel internațional.

Vladimir Putin vrea să-și extindă apele teritoriale

„Sunt sigur că Putin își îndreaptă atenția chiar și către Gotland. Scopul lui Putin este să obțină controlul asupra Mării Baltice”, a declarat Bydén, comandantul suprem al forțelor armate suedeze.

Conform acestuia, dacă Rusia preia controlul și izolează Marea Baltică, consecințele ar fi deosebit de grave pentru toate țările riverane, inclusiv Suedia.

Această situație nu poate fi tolerată, spune acesta, iar Marea Baltică nu trebuie să devină un teren de joacă al lui Putin, unde să îi intimideze pe membrii NATO.

În ultima vreme, navele cisternă rusești au fost observate în zona economică exclusivă a Suediei, în apropierea coastei estice a insulei Gotland.

Estimată la 1.400 de nave, această flotă operează în afara sectorului maritim oficial și nu este asociată oficial cu nicio forță armată, ceea ce limitează puterea de acțiune a NATO.

Suedia are trupe permanente pe Gotland

În luna precedentă, Suedia a anunțat că Comisia Europeană va investiga modalități de gestionare a flotei petroliere rusești clandestine în cadrul viitorului său pachet de sancțiuni.

În urma demilitarizării sale din 2005, Suedia a reintrodus trupe permanente pe insula Gotland în 2016, după anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia în 2014.