Evenimentul Zilei > International > Războiul sancțiunilor între UE și Rusia. GRU este motivul
Războiul sancțiunilor între UE și Rusia. GRU este motivul

Războiul sancțiunilor între UE și Rusia. GRU este motivul

Uniunea Europeană a impus luni sancţiuni împotriva şefului serviciului de informaţii militare al Rusiei (GRU). Moscova amenință cu represalii.

Pe lângă șeful GRU, este vizat și adjunctul acestuia şi doi agenţi consideraţi responsabili de otrăvirea fostului agent dublu Serghei Skripal şi a fiicei acestuia cu o substanţă neurotoxică, Noviciok, în martie 2018 la Salisbury, în Marea Britanie, transmite Agerpres.

Potrivit unui comunicat difuzat de Bruxelles, Consiliul miniştrilor de externe al al UE a decis interzicerea călătoriilor în Uniunea Europeană şi îngheţarea activelor pentru 'doi oficiali ai GRU (…) responsabili de posesia, transportul şi utilizarea la Salisbury (Marea Britanie) a unui agent neurotoxic', de aceleaşi sancţiuni fiind vizaţi şeful GRU şi adjunctul acestuia.

Identităţile persoanelor sancţionate vor fi publicate în Jurnalul Oficial al UE. GRU este condus de Igor Kostiukov, care are mai mulţi adjuncţi.

La rândul ei, Rusia a ameninţat Uniunea Europeană cu "represalii" după noile sancţiuni impuse de Bruxelles. "Ne rezervăm dreptul de a exercita represalii împotriva acestei acţiuni ostile", a indicat Ministerul rus de Externe într-un comunicat.