UE, pregătită să dea agricultura pe asigurări şi servicii

UE, pregătită să dea agricultura pe asigurări şi servicii

Agricultura europeană ar putea rămâne fără jumătate din subvenţii dacă India, China şi Brazilia îşi dau OK-ul pentru deschiderea pieţei asigurărilor.

UE este dispusă să reducă cu circa 60% valoarea subvenţiilor pentru agricultură dacă ţările aflate în plin boom economic limitează, la rândul lor, ajutoarele de stat pentru industrie şi liberalizează piaţa asigurărilor şi serviciilor, a declarat Peter Mandelson, comisarul european pentru comerţ, în cadrul întâlnirii la nivel înalt de la Geneva pe tema liberalizării schimburilor, citat de BBC.

Franţa şi Irlanda, principalii beneficiari ai subvenţiilor pentru agricultură, sunt opozanţii fermi ai hotărârii UE. Înainte de începerea discuţiilor de ieri, oferta UE de reducere a subvenţiilor agricole şi a tarifelor la produsele agricole era mai redusă cu 6%. 100 de miliarde de euro câştig la un eventual consens Directorul general al Organizaţ iei Mondiale a Comerţului, Pascal Lamy, a declarat că un eventual consens obţinut în urma negocierilor de la Geneva privind liberalizarea schimburilor ar trimite un semnal pozitiv către pieţele internaţionale serios zdruncinate de criza financiară din SUA şi de creşterile accelerate ale preţurilor carburanţilor, anunţă Reuters.

Analiştii citaţi de BBC consideră că semnarea unui acord la Geneva ar putea duce la un câştig la nivelul economiei mondiale de circa 100 de miliarde de dolari pe an. „Cei mai mulţi fermieri se află nu în ţările dezvolate, ci în cele care se află în plin proces de dezvoltare. Ei continuă să fie puternic împovăraţi de subvenţiile agricole care se acordă în ţările dezvoltate şi de tarifele impuse la comerţ. Eliminarea acestor subvenţii şi tarife este cel mai important obiectiv al Organizaţiei Mondiale a Comerţului“, au declarat ieri reprezentanţii celor mai puternice ţări aflate în curs de dezvoltare.

„Aşteptăm o ofertă concretă, care încă nu a fost făcută“, a declarat ministrul indonezian al comerţului, Mari Pangestu. Discuţiile privind reducerea subvenţiilor şi a tarifelor aplicate produselor agricole au început acum mai bine de şapte ani. Anul acesta, la Geneva este a treia oară când se încearcă ajungerea la un acord între grupul ţărilor dezvoltate, grup condus de UE, SUA şi Japonia, şi G-20, format din ţările aflate în plin proces de dezvoltare, precum China, India şi Brazilia. CONDIŢII SUA, strânse cu uşa Grupul condus de China, India şi Brazilia a cerut SUA reducerea cu circa 70% a formelor de ajutor de stat care duc la distorsionarea comerţului, până la limita de 16,4 miliarde de euro, de la 48,2 miliarde de dolari. Susan Schwab, negociatorul-şef al SUA, a declarat că reducerea subvenţiilor se va face numai în condiţiile în care marile ţări aflate în plin boom economic, cum ar China, India şi Brazilia, vor fi dispuse să-şi deschidă sectorul agricol şi piaţa serviciilor către investitorii străini.

Ţările care conduc plutonul statelor aflate în plin proces de dezvoltare cer şi limitarea plafonului pentru subvenţii agricole al SUA la 7 miliarde de dolari şi reducerea condiţiilor impuse comerţului cu statele mai puţin dezvoltate economic. Evoluţiile preţurilor la produsele agricole din ultimii ani a dus la înjumătăţirea subvenţiilor acordate fermierilor americani.

Totuşi, Congresul american a adoptat recent o lege care prevede suplimentarea subvenţiillor pentru agricultură dacă preţurile la produsele agricole continuă să scadă. Oficialii americani încearcă să finalizeze discuţiile privind liberalizarea comerţului înainte de plecarea lui George W. Bush de la Casa Albă la începutul anului viitor.

Ne puteți urmări și pe Google News