Cele 27 de state membre ale UE au refuzat să ia în considerare o extindere a dreptului de vot sau de luare a vreunei decizii de către Marea Britanie, după martie 2019, momentul în care Regatul Unit părăsește Uniunea. Miniștrii au aprobat directiva pe care negociatorul UE pentru Brexit, Michel Barnier (foto), a transmis-o Londrei.

Piață unică à la carte

„Dacă pleci, pleci”, a spus Sandro Gozi, subsecretar de stat italian pentru Afaceri Europene. „Dacă ai decis democratic că vrei să nu mai faci parte din procesul de decizie al UE – iar britanicii au decis asta prin referendum – atunci nu poți rămâne în interiorul acelui proces”, a explicat el.

„Când ai părăsit UE, ai plecat de tot”, a declarat și Ann Linde, ministrul suedez al Afacerilor Europene. Într-o conferință de presă, Barnier a precizat: „Deciziile se aplică, iar Marea Britanie trebuie să știe regulile jocului și să le accepte, altfel ne îndreptăm spre divergență și un fel de piață unică à la carte”, a adăugat el.

Într-un discurs, la sfârșitul săptămânii trecute, secretarul britanic pentru Brexit, David Davis, a insistat că Marea Britanie trebuie să-și păstreze un mecanism prin care să influențeze legile și regulamentele UE în perioada de tranziție de circa doi ani, între 30 martie 2019 și 31 decembrie 2020.