UE, lăsată iarăşi în ofsaid de SUA

UE, lăsată iarăşi în ofsaid de SUA

Comisia Europeană a etichetat drept „inacceptabilă“ intenţia Statelor Unite de a negocia separat cu unele state membre ale Uniunii Europene o modificare a acordului din iunie 2007 privind schimbul de date personale despre pasagerii curselor aeriene, informează AFP şi EUObserver.

„Este inacceptabil“, a declarat Jonathan Faull, un oficial european de rang înalt care participă la negocierile pe această temă cu Washingtonul, solicitând SUA să respecte acordul încheiat în iunie 2007. „Noi nu negociem chestiunile de care se ocupă Washingtonul cu statul California, de exemplu - acest lucru ar fi lipsit de respect şi ne aşteptăm ca Washingtonul să fie la fel de respectuos faţă de legile şi sistemul nostru“, a explicat Faull.

Statele Unite au iniţiat negocieri bilaterale cu câteva noi ţări membre UE, în special Cehia şi Estonia, pentru înăsprirea măsurilor prevăzute prin acest acord. Washingtonul doreşte plasarea unui agent de securitate înarmat la bordul avioanelor americane care vin spre teritoriul său, un sistem electronic de autorizare a călătoriei şi o evidenţă detaliată cu datele personale ale pasagerilor, precum şi cu paşapoartele pierdute sau furate. În negocierile bilaterale denunţate de Bruxelles, SUA oferă, la schimb, posibilitatea renunţării la vize pentru ţările care acceptă aceste condiţii, un alt domeniu în care Comisia Europeană consideră că Europa trebuie să negocieze unitar.

Ne puteți urmări și pe Google News