Evenimentul Zilei > Social > UE a contractat 150 de milioane de doze suplimentare de vaccin Moderna. Vor fi livrate anul acesta
UE a contractat 150 de milioane de doze suplimentare de vaccin Moderna. Vor fi livrate anul acesta

UE a contractat 150 de milioane de doze suplimentare de vaccin Moderna. Vor fi livrate anul acesta

Comisia Europeană, informații de ultima oră despre achiziționarea de vaccinuri. Noi acorduri au fost încheiate.

Comisia Europeană a anunţat miercuri încheierea un acord cu compania farmaceutică Moderna pentru achiziţia a 150 de milioane de doze suplimentare de vaccin anti-COVID-19 care vor fi livrate anul acesta. Totodată, a confirmat un acord anunţat anterior privind achiziţia a încă 200 de milioane de doze de vaccin Pfizer/BioNTech.

Acordul cu Moderna cuprinde şi o opţiune pentru achiziţia altor 150 de milioane de doze anul viitor. Acest acord ”ne aduce mai aproape de obiectivul nostru major: să asigurăm că toţi europenii au acces la vaccinuri sigure şi eficiente cât mai repede posibil”, a spus preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Uniunea Europeană contractase înaintea acestui acord 160 de milioane de doze de vaccin Moderna, a căror livrare a început în ianuarie, cu o ţintă ca până la sfârşitul lunii martie să fie livrate 10 milioane de doze, dar se înregistrează întârzieri.

UE a contractat 150 de milioane de doze suplimentare de vaccin Moderna. Vor fi livrate anul acesta

Comisia Europeană a confirmat marţi că societatea Moderna va livra Uniunii Europene în februarie mai puţine doze de vaccin anti-COVID-19 faţă de cantitatea prevăzută, dar se aşteaptă ca în martie ritmul livrărilor să revină la normal.

Aceasta este a treia perturbare în livrarea vaccinurilor anti-COVID-19 care afectează UE, după ce Pfizer/BioNTech a redus temporar în ianuarie numărul dozelor livrate, iar AstraZeneca a anunţat că în primul trimestru va furniza blocului comunitar numai aproximativ 40 de milioane de doze de vaccin, o reducere la jumătate faţă de cantitatea aşteptată.

Tot miercuri, Comisia Europeană a confirmat un acord, anunţat pe 8 februarie, pentru achiziţia a 200 de milioane de doze suplimentare de vaccin anti-COVID-19 produse de asocierea Pfizer/BioNTech, din care 75 de milioane ar trebui livrate în trimestru doi al acestui an şi diferenţa până la sfârşitul anului, cu o opţiune pentru alte 100 de milioane de doze livrabile ulterior. Un prim contract semnat anul trecut cu Pfizer/BionTech prevede achiziţia a 300 de milioane de doze.