Evenimentul Zilei > Social > COVID-19. Vaccinul Pfizer BioNTech are o eficiență de 94%
COVID-19. Vaccinul Pfizer BioNTech are o eficiență de 94%

COVID-19. Vaccinul Pfizer BioNTech are o eficiență de 94%

Vaccinul anti-COVID de la Pfizer BioNTech are o eficiență de 94%. Concluzia este oferită de către un studiu efectuat în Israel care a analizat rezultatele a peste un milion de persoane vaccinate. Potrivit aceluiași studiu, eficiența vaccinului se menține la toate grupele de vârstă.

Vaccinul anti-COVID de la Pfizer/BioNTech are o eficienţă de 94%, potrivit unui studiu efectuat în Israel

Vaccinul anti-COVID de la Pfizer/BioNTech are o eficienţă de 94%, potrivit unui studiu efectuat în Israel pe mai mult de un milion de persoane vaccinate. Mai mult, potrivit aceluiași studiu, eficiența vaccinului se menține la toate grupele de vârstă. Rezultatele acestui studiu au fost anunțate duminică de principalul furnizor de servicii de sănătate din Israel, Clalit, relatează Agerpres.

Cercetătorii israelieni au testat 600.000 de persoane care au primit cele două doze recomandate de vaccin şi un număr echivalent de persoane care nu au primit nicio injecţie.

Studiul a luat în calcul peste 1 milion de persoane

„A fost o reducere cu 94% a ratei infecţiei simptomatice şi o scădere cu 92% a ratei formei grave a bolii, comparativ cu 600.000 subiecţi similari care nu fuseseră vaccinaţi”, a raportat organizaţia într-un comunicat preluat de presa occidentală. „Eficienţa vaccinului se menţine la toate grupele de vârstă, inclusiv la cei cu având peste 70 de ani”, a precizat Clalit, Israel.

Cercetătorii au realizat studiul pe subiecţi aflați la cel puţin şapte zile de la primirea celei de-a doua doze de vaccin. Studiul va fi extins ulterior.

Israel a vaccinat peste 3,8 milioane de persoane, iar 2,4 milioane persoane a primit a doua doză

Campania de vaccinare din Israel este una de succes la nivel mondial. Din decembrie 2020, Israelul a vaccinat peste 3,8 milioane de persoane, dintre care 2,4 milioane au primit a doua doză. Israel a administrat până acum populaţiei sale numai vaccinul Pfizer/BioNTech. Staul israelian dispune şi de o cantitate mică de vaccin de la compania americană de biotehnologie Moderna.

Ţara cu aproximativ nouă milioane și jumătate de locuitori a început de o săptămână ieşirea treptată din cel de-al treilea lockdown. Israel și-a fixat ca obiectiv să vaccineze întreaga populaţie de peste 16 ani până la sfârşitul lunii martie.

Clalit, Israel a precizat că studiul are scopul de a demonstra eficiența vaccinului populației nevaccinate

„Publicarea rezultatelor preliminare în acest stadiu are scopul de a sublinia populaţiei nevaccinate că vaccinul este foarte eficient şi previne morbiditatea severă”, a explicat furnizorul de servicii de sănătate Clalit.

În ultima perioadă a luat amploare un curent al celor care ezită sau sunt sceptici în privința vaccinării. Oficialii se străduiesc să-i convingă pe oameni să se vaccineze, inclusiv prin combaterea fake news-urilor care se propagă online. Potrivit Canal 12, Israelul pregătește măsuri drastice pentru cei care refuză vaccinarea. Ministrul israelian al sănătăţii, Yuli Edelstein, ar vrea ca oamenii care refuză serul să aibă acces doar în supermarketuri şi farmacii.

Oficial, datele arată că în Israel s-au înregistrat peste 723.000 de cazuri de COVID-19, dintre care 5.368 de decese.