Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > Ucraina în flăcări: 19 morți și câteva zeci de răniți. Testarea administrației Trump prin relansarea războiului din Donbas | PULSUL PLANETEI
Ucraina în flăcări: 19 morți și câteva zeci de răniți. Testarea administrației Trump prin relansarea războiului din Donbas | PULSUL PLANETEI

Ucraina în flăcări: 19 morți și câteva zeci de răniți. Testarea administrației Trump prin relansarea războiului din Donbas | PULSUL PLANETEI

După cum prognozam că arată semnele de pe teren, chiar marți, violența a izbucnit în Estul Ucrainei, iar războiul a fost reluat la linia de contact din regiunea Dontesk într-un atac cu tiruri de artilerie grea, tancuri, și mortiere, deși aceste categorii de armamente trebuiau să fie depozitate la distanță de linia de contact.

 Monitorii misiunii OSCE a înregistrat mii de încălcări ale acordului de încetare a focului la operațiunea în forță a trupelor ruse și proruse din Donbas. În urma atacului menită să câștige teren în zone strategice ocupate de trupele ucrainene, Kievul a confirmat 19 morți și câteva zeci de răniți și estimează pierderile insurgenților pro-ruși și a voluntarilor ruși de toate culorile la câteva zeci, în timpul ofensivei.

Președintele Petro Poroshenko a părăsit întâlnirea cu cancelarul Merkel din cadrul vizitei sale oficiale de urgență pentru a reveni în țară. În același timp, Consiliul de Securitate al ONU, care include Rusia – ce deține drept de veto, a adoptat un apel după reuniunea de urgență de marți noapte, în care se cere oprirea imediată a focului, exprimându-se profunda preocupare pentru reluarea războiului din Donbas, care amenință să devină cel mai sângeros conflict din Europa de la războaiele balcanice. În același timp, UE a subliniat că luptele puternice de la Avdiivka sunt o violare grosolană a acordului de încetare a focului și a acordurilor de la Minsk.

În același timp, miercuri, 1 februarie, a avut loc la Kiev o ceremonie funerară și de doliu în Piața Independenței, Maidanul din Kiev, acolo unde militarii au venit cu sicriele colegilor care au fost uciși în Estul Ucrainei pe umeri. O procesiune funebră a adunat în plin ger numeroși oameni veniți să aducă ultimul omagiu celor care au pierit în atacurile inamicului. De asemenea, această procesiune a reamintit starea de război de aproape trei ani, din aprilie 2014, în Estul Ucrainei, un război cu responsabil direct Federația Rusă care în februarie a anexat și Crimeea într-un război hibrid cu omuleți verzi pe teren. Întregul conflict s-a soldat cu peste 10.000 de morți și acum, după sărbătorile de iarnă pe stil vechi, Ucraina pierde circa un pluton în două zile de lupte.

Din punctul de vedere al pozițiilor de pe teren, în ciuda atacurilor repetate cu grupe de 30-60 de oameni, după bombardamentele artileriei, partea ucraineană anunță menținerea pozițiilor, dar și costuri majore pentru populația civilă, Peste 80 de persoane au fost evacuate din zona directă de conflict, iar peste 22.000 de oameni au fost lăsați în frig și fără apă în plină iarnă, la minus 10 grade, după distrugerea utilităților orașului Avdiivka.

După instalarea lui Donald Trump la Casa Albă, Moscova se află într- o campanie susținută de testare a limitelor de mișcare și a gradului de implicare a noului președinte, în condițiile în care noua administrație nu a fost încă pe deplin instalată, iar preocupările asupra situației interne par să domine agenda. De asemenea, se așteaptă ca în primele luni de mandat, Donald Trump să fie testat direct cu o criză externă majoră care să verifice reacțiile și abordările sale.

Siria, Ucraina, dar și alte zone de confluență și contact direct între trupele americane și cele ruse, în Marea Neagră și Marea Baltică, ar putea fi spațiile unde să se producă incidente și teste marginale, iar un element major de testare a administrației Trump va interveni până la prima întâlnire oficială cu președintele Putin. De modul cum va reacționa administrația va depinde tonul și abordările președintelui rus în relația bilaterală. Pentru moment, testele par să se situeze sub radar, pentru a vedea până unde pot fi schimbate lucrurile pe teren fără o reacție directă a noii administrații.