Evenimentul Zilei > International > Ucraina are nevoie de ajutor. Statele Unite caută soluții pentru apărarea Ucrainei
Ucraina are nevoie de ajutor. Statele Unite caută soluții pentru apărarea Ucrainei

Ucraina are nevoie de ajutor. Statele Unite caută soluții pentru apărarea Ucrainei

O echipă de la Departamentul de Apărare al Statelor Unite s-a întors din Ucraina după ce a evaluat apărarea antiaeriană ucraineană. Secretarul adjunct al Apărării pentru Afaceri Publice, John Kirby, a confirmat că echipa a călătorit în Ucraina.

Apărarea antiaeriană a Ucrainei

Echipa a discutat despre nevoile de apărare aeriană cu oficialii ucraineni în timpul călătoriei. Air Force Magazine a raportat pe 3 decembrie că echipa se afla la sol în acel moment. Un oficial ucrainean a declarat pentru Air Force Magazine că „ne aflăm în proces și Pentagonul are în vedere ce poate fi furnizat Ucrainei pe termen scurt”.

În timpul unei discuții online cu Consiliul Atlantic, intitulată „Va invada din nou Ucraina Rusia?” Fostul ambasador al SUA în Ucraina, John E. Herbst, a explicat că, în opinia sa, Statele Unite ar trebui să ofere imediat asistență Ucrainei.

„Ar trebui să putem aduce anumite sisteme de arme în Ucraina chiar acum”, a spus el. „Ar trebui să ne gândim serios la o apărare antiaeriană mai puternică. Ar trebui să ne gândim la rachete antinavă, lucruri care să clarifice că vor exista mari victime ale Rusiei dacă va acționa”, potrivit The National Interest.

Deși forțele terestre ale Ucrainei sunt mult mai capabile decât în ​​2014, țara încă nu are o capacitate robustă de apărare aeriană. Și în timp ce Ucraina are un plan de îmbunătățire a capacităților sale de apărare aeriană pe termen scurt, abilitățile antiaeriene ale țării nu sunt considerate a fi deosebit de robuste și s-ar lupta foarte mult pentru a slăbi ofensiva rusă în Ucraina.

Războiul poate începe în ianuarie

Air Force Magazine a raportat că rachetele antiaeriene Stinger ar putea fi furnizate ca soluție antiaerienă. Cu toate acestea, sistemele portabile pentru oameni au o gamă maximă de altitudine de 3.962 de km, ceea ce le face mai potrivite pentru a ținti elicoptere și avioane care zboară la altitudini mici decât avioanele de luptă și bombardierele care zboară la altitudini mari.

Cu potențial mai mult de 100.000 de soldați ruși la granița de est a Ucrainei și întăriți cu provizii medicale și alte echipamente de sprijin militar, necesitatea unei apărări aeriene consolidate în Ucraina este foarte importantă. Mulți analiști cred că luna ianuarie ar fi un moment ideal pentru o invazie, deoarece Ucraina ar fi înghețată, permițând formațiunilor terestre să se deplaseze fără a fi înfundate în noroi.

Săptămâna trecută, guvernul Rusiei a elaborat un proiect de propuneri, făcând o listă de cereri de securitate pe care parlamentarii americani și aliații NATO le-au luat în derâdere ca pretext pentru război, oferind un nou impuls pentru îmbunătățirea apărării aeriene a Ucrainei. Totuși, dacă Rusia intenționează să invadeze Ucraina, a rămas puțin timp la dispoziție pentru a îmbunătăți apărarea ucraineană.