Evenimentul Zilei > International > Boris Johnson, mesaj pentru Putin: Noul sistem de apărare aeriană lovește ținte care se deplasează cu viteza sunetului
Boris Johnson, mesaj pentru Putin: Noul sistem de apărare aeriană lovește ținte care se deplasează cu viteza sunetului

Boris Johnson, mesaj pentru Putin: Noul sistem de apărare aeriană lovește ținte care se deplasează cu viteza sunetului

Marea Britanie a lansat avertismente dure pentru Rusia și China, după lansarea sistemului de apărare aeriană de ultimă generație. Este vorba despre Sky Sabre, un sistem militar de tip „detectare și distrugere”, care înlocuiește vechiul Rapier.

Lansarea sistemului de apărare aeriană Sky Sabre a plasat Marea Britanie în prima linie a inovației militare. Potrivit Ministerului Apărării, Sabre este de neegalat în ceea ce privește „viteza, precizia, performanța și achiziția de ținte”.

Noul sistem britanic de apărare aeriană poate lovi o țintă care se deplasează cu viteza sunetului

Sistemul militar de apărare aeriană este atât de precis încât va fi capabil să lovească un obiect de mărimea unei mingi de tenis care se deplasează cu viteza sunetului. Prima tranșă a acestor Sabre este introdusă în serviciul Regimentului 16 Artilerie Regală.

sursă: twitter

Cu toate acestea, achizițiile ulterioare vor fi configurate pentru a opera în toate părțile globului. Într-un comunicat de presă, ministrul Achizițiilor din domeniul apărării, Jeremy Quin, a precizat: „Tehnologia de vârf de lance a Sky Sabre a îmbunătățit semnificativ protecția forțelor noastre împotriva amenințărilor din aer.”

„Acest sistem de apărare de ultimă generație este o demonstrație clară a capacităților noastre de luptă împotriva celor care doresc să ne facă rău”, a spus ministrul Achizițiilor din domeniul apărării.

Sky Sabre – mai puțin detectabil pentru adversari

Sky Sabre prevede trei componente cheie, despre care se estimează să opereze împreună de la o distanță de până la 15 km în spațiul de luptă. În primul rând, sistemul britanic de apărare aeriană prevede un radar de supraveghere cu rază medie de acțiune Giraffe Agile Multi-Beam 3D, care se poate roti la 360 de grade pe un catarg extensibil și este capabil să scaneze amenințările până la 120 km.

Sky Sabre dispune și de un sistem informatic avansat, care va face legătura între radar și rachetele ce vor fi lansate spre ținte. Acest sistem de pionierat oferă, de asemenea, „Link 16” – o legătură de date tactice care permite sistemului de apărare aeriană să împărtășească informații cu navele Marinei Regale, cu sistemele Forțelor Aeriene Regale și cu aliații săi, asigurând o integrare completă în cadrul forțelor armate britanice și al operațiunilor comune NATO.

În cele din urmă, Sky Sabre dispune de rachete modulare antiaeriene comune (CAMM) masive, care au o greutate dublă față de Rapier, de 99 kg fiecare. Acestea au o rază de acțiune de trei ori mai mare decât cea a sistemului vechi Rapier. Rachetele pot atinge viteze de 2.300 mph, eliminând avioane de luptă, drone și chiar bombe inteligente ghidate cu laser.

Pe lansator sunt montate opt rachete, care trag într-o manieră unică, multidirecțională, ce reduce semnificativ „semnătura” sa, făcându-l o țintă mai puțin detectabilă pentru adversari. Lansatorul se reînarmează în mai puțin de jumătate din timpul Rapier, permițând lansarea mai multor rachete în succesiune rapidă.

Marea Britanie transmite mesaje subtile către Rusia și China

„Vom putea să concurăm cu colegii noștri și să ne confruntăm cu unii dintre cei mai duri adversari (n.r. se face referire la Rusia și China). (n.r. Noul sistem de apărare aeriană) ne oferă o capacitate pe care nu am mai avut-o până acum; acest sistem de rachete, cu noul lansator și radarul de clasă mondială, ne va plasa absolut în fruntea apărării aeriene terestre”, a declarat ofițerul comandant al Regimentului 16 Artilerie Regală, locotenentul colonel Chris Lane.

„Sky Sabre este atât de precis și agil încât este capabil să lovească un obiect de mărimea unei mingi de tenis care se deplasează cu viteza sunetului. De fapt, poate controla direcția a 24 de rachete simultan în timpul zborului, ghidându-le pentru a intercepta 24 de ținte separate. Are o capacitate uimitoare”, a spus ofițerul superior de instruire, maiorul Tim Oakes, potrivit The Express.