Evenimentul Zilei > International > „Întotdeauna același circ. O țară mare, condusă de un clovn”: Macron răbufnește după moartea celor 31 de migranți din Canalul Mânecii
„Întotdeauna același circ. O țară mare, condusă de un clovn”: Macron răbufnește după moartea celor 31 de migranți din Canalul Mânecii

„Întotdeauna același circ. O țară mare, condusă de un clovn”: Macron răbufnește după moartea celor 31 de migranți din Canalul Mânecii

După ce Marea Britanie și Franța au promis că vor intensifica modalitățile de cooperare astfel încât să evite noi tragedii, în contextul în care 31 de migranți s-au înecat, pe 24 noiembrie, în încercarea de a traversa Canalul Mânecii, președintele Emmanuel Macron s-a dezlănțuit la adresa premierului britanic. „O țară mare, condusă de un clovn”, a acuzat, furios, șeful statului francez.

Pe data de 24 noiembrie, 31 de migranți s-au înecat în timp ce încercau să treacă, în bărci mici, Canalul Mânecii. Tragedia a avut loc după ce peste 25.000 de persoane – un număr de trei ori mai mare decât în 2020 – au apelat la aceeași metodă în anul 2021. În urma incidentului de la acea vreme, Marea Britanie și Franța au oferit asigurări că vor încerca să coopereze mai mult astfel încât numărul migranților care traversează Canalul Mânecii să fie redus.

„Întotdeauna același circ. O țară mare, condusă de un clovn

Deciziile luate de șefii celor două state au fost apreciate, cel puțin până când președintele Franței s-a dezlănțuit într-o declarație și a transmis că premierul britanic este un „clovn”, ruinând astfel toate speranțele unei eventuale colaborări consolidate. Emmanuel Macron a descris Marea Britanie ca fiind dezamăgită de liderul său.

Boris Johnson vorbește cu mine la viteză maximă, totul este în regulă, avem discuții mature, iar apoi ne lovește în față sau în spate într-un mod neelegant. Este întotdeauna același circ. E foarte trist să vezi o țară mare, cu care am putea face atât de multe, condusă de un clovn”, a declarat Emmanuel Macron, potrivit Le Canard Enchaine.

Disputa diplomatică dintre Boris Johnson și Macron se adâncește

Solicitat să comenteze afirmațiile șefului Franței, purtătorul de cuvânt al lui Boris Johnson a transmis că nu le-a citit. Cu toate acestea, a precizat: „Lucrul important pe care publicul de pe ambele maluri ale Canalului Mânecii dorește să îl facem este să ne concentrăm asupra modului în care putem evita alte pierderi de vieți omenești”.

Parisul s-a înfuriat, săptămâna trecută, după ce premierul britanic i-a transmis lui Macron o scrisoare ce fusese publicată anterior pe rețeaua de socializare Twitter.  Guvernul francez a descris drept „inacceptabil” un astfel de demers, motiv pentru care a anulat o invitație adresată ministrului de Afaceri Interne, Priti Patel, la un summit al liderilor europeni.

„Continuăm să avem relații de lucru foarte strânse cu guvernul francez și cu omologii noștri francezi și vom continua să colaborăm cu ei pe o serie de probleme, inclusiv abordarea problemei ambarcațiunilor mici”, a mai precizat purtătorul de cuvânt al lui Boris Johnson.