Prietenie la cataramă. Rusia și Vietnam aprofundează cooperarea militară și economică

Prietenie la cataramă. Rusia și Vietnam aprofundează cooperarea militară și economică Sursa: Arhiva EVZ

Rusia și Vietnam au început să lucreze împreună în mai multe domenii, inclusiv și în comerț și apărare, potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării al Rusiei. În timpul întâlnirii, generalul Serghei Șoigu a remarcat că Rusia și Vietnam au „o experiență de a lucra împreună, bazată pe prietenie pe termen lung și cooperare reciproc avantajoasă”.

De asemenea, Shoigu a menționat că cele două țări acordă invariabil „o atenție prioritară cooperării în sfera militară și militaro-tehnică. Vietnamul este unul dintre statele cheie din regiunea Asia-Pacific, cu forțe armate moderne și bine echipate.”

Relațiile prietenoase ale celor două țări nu sunt tocmai noi. Deși era o țară comunistă, Vietnamul s-a bucurat de legături relativ strânse cu Uniunea Sovietică, în special în apărare, și a primit un ajutor considerabil din partea URSS. Relațiile nu s-au evaporat după prăbușirea Uniunii Sovietice. În 2019, Rusia a deschis un centru de întreținere a echipamentelor militare în Vietnam, un avantaj pentru echipamentul sovietic moștenit al țării. 

„Relațiile de parteneriat strategic dintre Federația Rusă și Republica Socialistă Vietnam se bazează pe tradiții de ani de zile de prietenie și cooperare reciproc avantajoasă, stabilite de generațiile anterioare”, potrivit unui comunicat al guvernului rus. „Au fost testate de timp, nu sunt afectate de oscilațiile conjuncturii și servesc ca exemplu de cooperare reciproc respectuoasă, care corespunde intereselor de bază ale celor două țări”, se arată în declarație, care menționează că „dialogul politic este caracterizat printr-un grad ridicat de încredere.”

Ne puteți urmări și pe Google News

Cum va reacționa China ?

Însă, nu este vorba doar de echipamente militare și de cooperare în apărare: chiar ieri, Vietnam a fost de acord să extindă producția de Sputnik V, vaccinul rusesc împotriva coronavirusului, conform unui raport Reuters. Acordul permite țării să sporească producția de Sputnik, utilizat în zonele cu focare sau ca vaccin de rapel.

Deși cele două țări și-au exprimat cooperarea în sfera apărării menționând traficul de droguri, criminalitate transnațională, terorism și lovituri de stat, o problemă rămasă este China. În acest sens, cum va afecta cooperarea militară mai strânsă a celor două țări relațiile lor cu puterea predominantă a Asiei?

Forma pe care o va lua, în cele din urmă, cooperarea rusă și vietnameză rămâne de văzut. Într-o fotografie în care apare președintele rus, Vladimir Putin și președintele Vietnamului, Nguyen Xuan Phuc, cei doi păreau extrem de apropiați, au spus cei de la The National Interest.