Evenimentul Zilei > Politica > Un fost PSD-ist anunță SURPRIZA despre OUG pe modificarea Codurilor penale: „Este dificil de justificat”
Un fost PSD-ist anunță SURPRIZA despre OUG pe modificarea Codurilor penale: „Este dificil de justificat”

Un fost PSD-ist anunță SURPRIZA despre OUG pe modificarea Codurilor penale: „Este dificil de justificat”

Fostul membru PSD, Adrian Țuțuianu a criticat decizia Guvernului de a da OUG de modificare a Codurilor penale, pentru acele articole care au fost declarate constituționale și, totodată, a lansat un semnal de alarmă în legătură cu această decizie, spunând că se pot strecura şi surprize în ordonanță.

Într-o intervenție la Digi 24, Țuțuianu a catalogat decizia Guvernului drept nefirească, precizând totodată că este dificil de justificată urgența pentru asemenea OUG.

„Cred că e normal ca lucrurile acestea să fie discutate în Parlament și asta ține și de planificarea activităţii parlamentare. În al doilea rând, cred că este dificil de justificat urgența pentru asemenea OUG și în al treilea rând, cred că e nefiresc să ai actul normativ în parlament, într-o dezbatere, pe cerere de reexaminare ca urmare a deciziei CCR şi să nu încerci să dai caracter unitar acelui act normativ. Iei ceva din el, transpui printr-o OUG. Altceva rămâne în dezbaterea Parlamentului și urmează sau nu să fie pus de acord cu deciziile CCR.

E e atipică această situație. Evident că din perspectiva grabei, ca să spun așa, ordonanță o da guvernul, intră în vigoare, produce efectele juridice, ea nu poate fi atacată decât de Avocatul Poporului și probabil că vom asista din nou la foarte multe discuții, acuze și față de guvern, și față de ministrul justiției și față de Avocatul Poporului care va fi, unii vor cere să nu facă, alții vor cere probabil să facă o acțiune la CCR pe acest subiect.

Un lucru e cert, noi nu avem un text, nu ştim exact care texte se preiau, nu știm dacă pe lângă acele texte sunt altele care au fost discutate în Comisia Iordache și au fost modificate ca urmare a deciziei CCR. Dacă vor fi sau nu preluate, nu știu, am văzut opinii diferite pe acest subiect. Deci eu cred că e mai bine să vedem mai întâi textul și pe urmă să ne pronunțăm pe fondul problemei.

Este atipic, repet, eu cred că Parlamentul trebuie să își ia în serios, indiferent cine e la putere, rolul de putere legiuitoare și OUG pe materie de acestea complicate, coduri penale, civile, legi care știu eu, privesc funcționarea justiției ori administraţiei publice, trebuiesc adoptate prin dezbatere parlamentară.”, a declarat Adrian Ţuţuianu, la Digi24.