Evenimentul Zilei > International > Naţionaliştii bulgari BLOCHEAZĂ graniţa cu Turcia, pentru a stopa TURISMUL ELECTORAL al lui Erdogan
Naţionaliştii bulgari BLOCHEAZĂ graniţa cu Turcia, pentru a stopa TURISMUL ELECTORAL al lui Erdogan

Naţionaliştii bulgari BLOCHEAZĂ graniţa cu Turcia, pentru a stopa TURISMUL ELECTORAL al lui Erdogan

Ankara pune la dispoziţia bulgarilor de etnie turcă autocare gratuite pentru a merge să voteze la alegerile din Bulgaria cu un partid pro – Erdogan

Un grup de naţionalişti bulgari a închis vineri pentru autocare cele trei puncte de frontieră cu turcia, pentru a-i împiedica pe alegătorii care fac parte din minoritatea turcă din Bulgaria, ce locuiesc în Turcia, să vină şi să voteze pentru alegerile legislative de duminică.

„Vom sta aici zi şi noapte pentru a prezerva suveranitatea patriei noastre”, a declarat pentru AFP Valeri Simeonov, co-lider al coaliţiei naţionaliste Patrioţii Uniţi, care va avea – potrivit spndajelor – un rol cheie în formarea viitorului guvern bulgar.

Echipaţi cu megafoane care difuzau cântece patrotice, circa cincizeci de manifestanţi purtând banderole pe care scria „Bulgaria mai presus de toate!” sau „Fără amestecul turcilor!” au controlat traficul la principalul punct de frontieră de la Kapitan-Andreevo.

„Circa 6-7000 de persoane au sosit deja din Turcia cu transport gratuit, având consemnul să voteze cu unul dintre cele două partide ale minorităţii turce. Noi vom opri acest turism electoral”, a declarat Simeonov.

Un reporter de la radioul public bulgar BNR, care s-a dat drept un apropiat al bulgarilor rezidenţi în Turcia, a primit confirmarea de la primăria oraşului turc Bursa că există autocare gratuite disponibile pentru cei care vor să meargă să voteze în Bulgaria.

Relaţiile turco-bulgare sunt tensionate din cauza alegerilor legislative din Bulgaria, de duminică. Autorităţile bulgare acuză Ankara de amestec în treburile interne ale ţării prin susţinerea făţişă a noului partid pro-turc din Bulgaria, DOST, care este mai favorabil preşedintelui Erdogan decât cel tradiţional al minorităţii turce, MDL.

Minoritatea turcă din Bulgaria numără circa 700.000 de persoane, la o populaţie de 7,4 milioane, deci în jur de 10%. Însă, cel puţin 200.000 de cetăţeni bulgari de etnie turcă locuiesc în Turcia.

Dintre aceştia, în mod obişnuit între 60.000 şi 90.000 votează în alegerile din Bulgaria, însă un amendament la legea electorală bulgară a redus recent la 35 numărul de secţii de vot din ţările non-UE, faţă de circa 100 câte erau anterior.