„În prezent, realizăm cea de-a patra operațiune de foraj în Mediterana de Est. Vom continua să explorăm zona până găsim [petrol]”, a declarat domnul Donmez vineri, în timpul unui discurs în parlamentul turc, cu privire la planurile bugetare ale ministerului pentru anul 2020, relatează agenția de știri Anadolu.

De asemenea,  Donmez a acuzat autoritățile de la Nicosia pentru tensiunea continuă cu privire la drepturile de exploatare a resurselor în Mediterana de Est.

„Cauza actualei probleme se regăsește în atitudinea incompatibilă și de lungă durată a administrației greco-cipriote”, a declarat oficialul, citat de agenția oficială de știri Anadolu.

Înainte de discursul său, domnul Donmez le-a spus reporterilor că, în prezent, se efectuează lucrări pentru montarea unui cablu de electricitate subteran și a unei conducte de gaze naturale între Turcia și nordul Ciprului.

Ciprul a fost divizat după 1974, când insula a fost invadată parțial de armata turcă, în urma unei lovituri de stat planificată de greci. Toate eforturile de a se ajunge la un acord de menținere a păcii au eșuat, iar descoperirea resurselor naturale în apropierea coastei, în estul Mediteranei, a complicat negocierile.

Turcia, care nu are relații diplomatice cu Ciprul, este singura țară ce recunoaște statul autodeclarat din nordul insulei. Ciprul declară că operațiunile de foraj ale Turciei nu respectă dreptul internațional și că deciziile privind hidrocarburile reprezintă un dreptul al său suveran.