Evenimentul Zilei > International > TURCIA a cerut OFICIAL Statelor Unite extrădarea clericului Fethtullah GULEN, acuzându-l pentru lovitura de stat
TURCIA a cerut OFICIAL Statelor Unite extrădarea clericului Fethtullah GULEN, acuzându-l pentru lovitura de stat

TURCIA a cerut OFICIAL Statelor Unite extrădarea clericului Fethtullah GULEN, acuzându-l pentru lovitura de stat

Turcia a cerut oficial Statelor Unite arestarea clericului turc Fehtullah Gulen pe care îl acuză de orchestrarea loviturii militare eșuate din 15 iulie, anunță postul NTV, citat de Jeursalem Post.

Turcia îi acuză pe membrii mișcării religioase a lui Gulen de planificarea puciului, în care soldați au adus tancuri și avioane de luptă, cu care au bombardat Parlamentul și au luat sub asediu poduri din oraș, în încercarea de a prelua puterea de la regimul lui Erdogan.

Președintele Recep Erdogan a discutat subiectul cu președintele Barack Obama la summitul G20, la începutul acestei luni. Un oficial al administrației americane a declarat, la vremea respectivă, că Obama i-a spus omologului turc că decizia va fi legală, nu politică.

Washingtonul a declarat anterior că Ankara trebuie să ofere dovezi clare privind implicarea lui Gulen în puciul eșuat și avocații au afirmat că orice proces de extrădare ar putea dura mai mulți ani. Gulen a condamnat lovitura de stat și a negat orice implicare.

Turcia ceruse extrădarea lui Gulen și înainte de lovitura de stat, suspectând că plănuia să preia puterea. Un tribunal turcesc a emis un mandat de arestare în decembrie 2014 pe numele lui Gulen, care trăiește în exil din 1999.