Turbulențe violente. 12 oameni răniți într-un avion Qatar Airways

Turbulențe violente. 12 oameni răniți într-un avion Qatar Airways Avion. Sursa foto: Arhiva EVZ

Turbulențe. Zborul, care venea din Doha a aterizat în Dublin cu puțin înainte de ora 13:00 ora locală. El a fost întâmpinat de serviciile de urgență, inclusiv poliția aeroportuară și departamentul de pompieri și salvare.

Potrivit unei declarații de la Aeroportul Dublin, șase pasageri și șase membri ai echipajului au fost răniți în incident. Opt dintre aceștia au fost transportați la spital pentru evaluare. Declarația a specificat că zborul Qatar Airways QR017 a întâmpinat turbulențe în timp ce zbura deasupra Turciei.

Aeroportul Dublin a confirmat că oferă asistență pasagerilor și personalului, iar operațiunile nu au fost afectate. Zborul de întoarcere către Doha, QR018, este programat să se desfășoare conform planificării, deși va avea plecarea întârziată. Este obligatorie revizia tehnică.

Turbulențe care fac victime

Într-o declarație pentru CNN, Qatar Airways a raportat că zborul a aterizat în siguranță la Dublin, dar „un număr mic de pasageri și membri ai echipajului au suferit răni minore în timpul zborului și primesc acum îngrijiri medicale.”

Ne puteți urmări și pe Google News

„Cazul este acum subiectul unei investigații interne”, a continuat declarația. „Siguranța și securitatea pasagerilor și echipajului nostru sunt prioritatea noastră principală.”

Acest incident survine la doar câteva zile după ce un zbor Singapore Airlines a întâmpinat turbulențe severe, rezultând în 104 răniți și moartea unui pasager cu o afecțiune cardiacă. Zborul SQ321 de la Londra la Singapore se afla la o altitudine de 37.000 de picioare marți, când avionul a scăzut brusc înainte de a urca câteva sute de picioare, conform datelor de urmărire a zborului. Apoi a scăzut și a urcat repetat timp de aproximativ un minut.

Sunt turbulențele în creștere?

În SUA, aproximativ 65.000 de avioane întâmpină anual turbulențe moderate, iar aproximativ 5.500 se confruntă cu turbulențe severe. Aceste numere ar putea crește.

Paul Williams, profesor de științe atmosferice la Universitatea din Reading, Marea Britanie, a declarat pentru CNN în 2022 că el crede că schimbările climatice modifică tiparele de turbulențe. „Am realizat câteva simulări pe computer și am descoperit că turbulențele severe ar putea să se dubleze sau să se tripleze în următoarele decenii”, a spus Williams.

Descoperirile, confirmate ulterior prin observații, evidențiază un tip de turbulență numită „turbulență de aer clar,” care nu este asociată cu indicii vizuale, cum ar fi furtunile sau norii. Spre deosebire de turbulențele obișnuite, aceasta lovește brusc și este dificil de evitat.

Singapore Airlines a declarat că zborul său a întâmpinat turbulențe bruște. O analiză anterioară a CNN asupra datelor satelitare a constatat că zborul a intrat într-o zonă în care se dezvoltau furtuni, care pot produce turbulențe.