România are nevoie de armată obligatorie. Traian Băsescu: În cazul unei invazii, NATO nu vine de a doua zi

România are nevoie de armată obligatorie. Traian Băsescu: În cazul unei invazii, NATO nu vine de a doua zi Armata romana Sursa foto: MaPN

Traian Băsescu acuză politicienii de lașitate în legătură cu introducerea serviciului militar obligatoriu. Fostul președinte spune că România are nevoie de o armată mai mare.

 

Partidele nu vor să-și asume responsabilitatea introducerii serviciului militar obligatoriu. Fostul președinte al României spune că politicienii se tem să nu piardă voturi după o astfel de măsură.

Traian Băsescu vrea o armată mai numeroasă

Fostul șef al statului a făcut o serie de declarații legat de situația de la granița României. În opinia sa, lui Traian Băsescu este nevoie de o armată mai numeroasă pentru a face față unei Rusii tot mai agresive. El consideră că soluția ar fi introducerea serviciului militar obligatoriu. Acest lucru nu este dorit, din motive electorale, de nici un partid politic. Fostul președinte îi acuză pe politicieni de lașitate deoarece evită să-și asume responsabilitatea.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Nu vreau să creez panică, Armata României va face față. Dotarea armatei este o prioritate zero şi în România este necesară introducerea armatei obligatorii. Nu se ia această decizie din laşitate”, a spus Traian Băsescu.

Fostul președinte a explicat că rezerviștii nu mai au vârsta la care să mai poată fi mobilizați în caz de război. Drept urmare, România nu va putea rezista aproape o lună până la venirea forțelor NATO, în caz de război cu Rusia.

„În cazul unei invazii ce înseamnă 2.000 de pușcași marini la Kogălniceanu și 1.000 de militari străini la Cincu, sub comandă franceză? Înseamnă nimica toată. Trebuie să ai o armată care să îți permită să reziști 45, 60 de zile, până când NATO își mobilizează resursele de război să te poată ajuta, NATO nu vine de a doua zi”, a explicat fostul președinte.

Traian Băsescu, președinte

Traian Băsescu a fost internat la spital. Sursa Foto: Inquam Photos

Țările europene își pregătesc armatele

Tot mai multe ţări din Europa au decis sau sunt pe cale să introducă serviciul militar obligatoriu. Ultimul stat care a propus o astfel de inițiativă, precum cea a lui Traian Băsescu este Marea Britanie. Premierul conservator Rishi Sunak a anunțat că va introduce serviciul militar obligatoriu, prin lege, dacă va câștiga alegerile.

Tinerii care au împlinit vârsta de 18 ani vor fi recrutați obligatoriu în armată, dacă Partidul Conservator va câștiga alegerile. Măsura a fost anunțată de președintele formațiunii, premierul Rishi Sunak.

„Voi introduce un nou model de serviciu naţional, în vederea creării unui obiectiv comun în rândul tinerilor noştri şi unei sentiment reînnoit de mândrie a ţării noastre”, a anunțat Rishi Sunak, prin intermediul unui comunicat de presă.

Constantin Spînu

Constantin Spînu Sursa foto MApN

Șefii MApN nu sunt de acord cu Traian Băsescu

Opinia fostului președinte nu este îmbrățișată și de reprezentanții Ministerului Apărării Naționale. Purtătorul de cuvânt al instituției a precizat că situația în care se va trece la mobilizarea generală este cea de război. Armata nu îmbrățișează ideea lui Traian Băsescu.

„Am văzut că s-a discutat recent despre părerea tinerilor cu privire la obligativitatea stagiului militar, lucru pe care noi nu l-am luat niciodată în calcul, nu l-am luat în considerare, aceste resurse au fost asigurate întotdeauna pe bază de voluntariat. Știți că în anul 2007 în România s-a suspendat obligativitatea executării serviciului militar, care este prevăzut în Constituție, prin lege, din 2017, tinerii nu mai sunt obligați să facă armata”, a declarat generalul Constantin Spînu, purtătorul de cuvânt al MApN.

Potrivit spuselor ofițerului MApN, armata obligatorie, așa cum propune Traian Băsescu ar putea fi introdusă doar în caz de război. Legea prevede clar situațiile în care se poate face mobilizarea pentru armată.

„Această obligativitate ar putea fi reluată, spune aceeași lege, doar dacă în România s-ar declara starea de mobilizarea sau stare de luare sub asediu sau de război, lucruri care presupun mobilizarea armatei. Ea s-ar activa automat, așa spune legea care a intrat în vigoare în anul 2005, cu suspendarea începând cu anul 2007″, a declarat

.