Plan de introducere a serviciului militar obligatoriu. Câţi ani de armată sunt prevăzuți

Plan de introducere a serviciului militar obligatoriu. Câţi ani de armată sunt prevăzuți Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Plan de introducere a serviciului militar obligatoriu. Invazia Ucrainei de către Rusia în 2022 a șocat Europa, iar acum multă lume se întreabă dacă la capitolul apărare situația este sub control.

Serviciul militar obligatoriu. Întrucât pacea în regiune nu mai este un lucru cert, multe capitale occidentale au început să se întrebe dacă recrutarea este o soluție.

Ideea a declanșat dezbateri aprinse pe această temă, în contextul în care cetățenii, dar în special tinerii, nu sunt dispuși să intre în armată. Ei nu împărtășesc obiectivele și scopurile generale ale armatei. Le lipsește motivația, salariile sunt mici și condițiile de muncă dificile și periculoase.

Serviciul militar obligatoriu. Câţi ani de armată sunt prevăzuți

Printre statele care au lansat recent ideea armatei obligatorii se numără Marea Britanie și Germania. Acestora li se adaugă și state în care armata era deja un firesc, precum Danemarca sau Lituania. Şi-au propus să facă un pas în plus și să îmbunătățească legislația în acest sens. Totuși, serviciul militar obligatoriu înseamnă de cele mai multe ori aruncarea în luptă a unor tineri slab pregătiți.

Ne puteți urmări și pe Google News

Este abordarea corectă în fața agresiunii ruse și ce impact ar putea avea asupra Europei? Vincenzo Bove, profesor de Științe Politice la Universitatea Warwick, specializat în recrutare, a explicat:

„Forțele armate ale Europei, în special cele de la granița cu Rusia, realizează acum că nu au destui oameni. Ei văd în mod clar înrolarea ca pe o soluție. Nu suntem siguri că este o idee bună în ceea ce privește descurajarea unei eventuale invazii a rușilor.

Uitați-vă doar la ce se întâmplă acum în Rusia cu recruții. Nu sunt foarte motivați. Tinerii sunt forțați să se înroleze, iar majoritatea dintre ei ar prefera să facă altceva”.

Un fost mercenar Wagner a declarat pentru Euronews că una dintre principalele sale îndatoriri în războiul din Ucraina a fost aceea de a se asigura că recruții ruși, mulți dintre ei de 21 de ani, nu vor fugi de pe front.

Serviciu militar obligatoriu. Sunt recruții considerați carne de tun

Dincolo de problematica economică corelată cu ineficiența serviciului militar obligatoriu, care smulge niște oameni capabili de muncă din domenii unde performează și ar aduce mai multă valoare societăților, profesorul Vincenzo Bove chestionează etica statului de a trimite la luptă civili cu puțină experiență.

Trei ani nu sunt suficienți pentru a însuși elementele de bază ale războiului. Chiar și folosirea armamentului simplu necesită multă pregătire. Unele state aduc în discuție ideea unor programe de trei luni, dar asta este nimic. Nu vor învăța nici măcar cum să salute”.

Sursă foto: Ministerul Apărării din Serbia

Serviciu militar obligatoriu. Sursa foto: Arhiva EVZ

Te face serviciul militar un bun patriot

În 2019, Franța a lansat înrolarea soft, prin care tinerii au putut efectua un serviciu voluntar. Macron și-a prezentat proiectul său preferat drept o modalitate de a dezvolta patriotismul. Studiile arată că recruții ar putea fi mai predispuși să se confrunte cu șomaj la încheierea serviciului militar.

Unul dintre motivele pentru care Europa recurge la recrutare obligatorie, în cadrul căreia bărbații și femeile sunt, de obicei, constrânși legal să lupte - este pentru că acțiunile convenționale de recrutare nu funcționează. Armata germană, de exemplu, nu reușește să recruteze suficienți soldați. În pofida unei vaste inițiative de consolidare a forței de apărare a țării, stimulată de războiul din Ucraina.

De ce nu vor oamenii să plece la război

Unul dintre argumentele prezentate de experți este că armata nu poate concura cu salariile și condițiile din sectorul privat. Iar munca în armată este adesea dificilă și periculoasă. Cu toate acestea, profesorul Bove spune că acest argument economic nu explică foarte bine ceea ce se întâmplă în țările din Europa. Unde șomajul este ridicat, precum sudul Italiei sau Spania.

Aici oamenii încă nu vor să se înroleze. Un alt motiv este de ordin cultural. Civilii nu sunt dispuși să intre în armată. Războaiele devastatoare din Afganistan și Irak au lăsat o amprentă negativă. Bove se îndoiește că alocarea de fonduri în acest domeniu ar putea îmbunătăți recrutarea. Dar există argumente conform cărora recrutarea poate crește patriotismul. Poate stimula sprijinul pentru apărarea împotriva unui agresor, cum ar fi Rusia.