Țara în care serviciul militar va fi obligatoriu din 2024. Cum a schimbat invazia Rusiei în Ucraina regulile
- Mădălina Dinu
- 8 ianuarie 2023, 16:01
În februarie 2022, Rusia a atacat Ucraina, declanșând cea mai mare confruntare din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace. Războiul a provocat ecouri la nivel mondial, iar asta a ridicat subit miza unor dispute care au mocnit timp de decenii.
Președinta Taiwanului, Tsai Ing-wen, a vizitat vineri o bază militară pentru a asista personal la exerciții de război, în timp ce rivala China a protestat față de trecerea unui distrugător al marinei americane prin strâmtoarea Taiwan, în condițiile în care tensiunile dintre cele două părți nu dau semne de relaxare în noul an.
Beijingul consideră Taiwanul drept teritoriu chinezesc care poate fi controlat prin forță dacă este necesar și protestează în mod regulat împotriva tranzitului navelor de război americane și ale altor state prin strâmtoarea Taiwan, una dintre cele mai aglomerate căi navigabile din lume.
Vizita lui Tsai la baza din centrul comitatului Chiayi are loc în contextul în care Taiwanul încearcă să își consolideze apărarea împotriva amenințării tot mai mari din partea Chinei. Aceasta a inclus extinderea industriei naționale de armament și de construcții navale, cumpărarea mai multor arme defensive din Statele Unite și extinderea obligativității serviciului militar pentru toți bărbații de la patru luni la un an întreg începând cu 2024.
China lansează acuzații către SUA
Pe lângă faptul că a observat o demonstrație a unui batalion de infanterie mecanizată a armatei, Tsai a vizitat a patra escadrilă tactică de vânătoare a forțelor aeriene, ai cărei piloți sunt în mare parte responsabili de interceptarea avioanelor militare chineze care se apropie de linia mediană a strâmtorii Taiwan.
„Aș dori să reiterez faptul că activitățile continue ale Armatei Populare de Eliberare (în jurul Taiwanului) nu sunt de ajutor pentru relațiile dintre cele două maluri ale strâmtorii sau pentru pacea și stabilitatea din regiune", a declarat Tsai.
La rândul său, China a acuzat Washingtonul că a „promovat public” trecerea de joi a distrugătorului de rachete ghidate Chung-Hoon din clasa Arleigh Burke prin strâmtoare. Într-o scurtă declarație postată pe rețelele de socializare, purtătorul de cuvânt al comandamentului, colonelul Shi Yi, a declarat că forțele chineze monitorizează tot timpul mișcările navei americane.
Într-o declarație, Flota a șaptea a SUA, cu baza în Japonia, a răspuns: că „Tranzitul navei Chung-Hoon prin strâmtoarea Taiwan demonstrează angajamentul Americii față de un Indo-Pacific liber și deschis. Armata americană zboară, navighează și operează oriunde permite dreptul internațional", a adăugat el, potrivit El Occidente.