Conflictul dintre Rusia și Ucraina ar putea fi doar începutul. Cinci locuri în care ar putea izbucni cel de-al Treilea Război Mondial în 2023

Conflictul dintre Rusia și Ucraina ar putea fi doar începutul. Cinci locuri în care ar putea izbucni cel de-al Treilea Război Mondial în 2023 sursa: pixabay.com

În februarie 2022, Rusia a atacat Ucraina, declanșând cea mai mare confruntare din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace. Războiul a provocat ecouri la nivel mondial, ridicând miza unor dispute care au mocnit timp de decenii. Aceste cinci principale dispute prezintă cel mai mare risc de a izbucni în „Al Treilea Război Mondial" în 2023.

Potrivit publicației Insider, anul 2022 a fost mai aproape de izbucnirea unui război între marile puteri decât a fost vreodată de la finalul Războiului Rece. Până în primăvara anului trecut, SUA și aliații săi puneau deja în practică politici care au provocat moartea soldaților ruși, distrugerea echipamentului militar rusesc și o degradare pe termen lung a economiei ruse.

Conflictul dintre Rusia și Ucraina a reverberat în întreaga lume, având un efect domino la nivel economic și politic, ridicând în mod dramatic mizele disputelor care au mocnit în liniște timp de mai multe decenii.

Cinci posibile moduri de începe cel de-al Treilea Război Mondial

Există cel puțin cinci conflicte care prezintă cel mai mare risc de a se transforma în cel de-al Treilea Război Mondial în 2023.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ucraina - implicarea NATO și amenințarea nucleară Amenințarea cu folosirea armelor nucleare este una constantă, cu toate că îngrijorările s-au mai diminuat din vara trecută și până în prezent, pe măsură ce războiul a intrat într-un impas distructiv pentru ambele tabere.

Taiwan - SUA, obligată să intervină direct în caz de război Riscul izbucnirii unui război între Taiwan și China s-a redus în ultimele luni, în mare parte din cauza catastrofei legate de gestionarea crizei sanitare provocată de Covid-19.

Grecia-Turcia - ar putea fi primul război dintre două state NATO. Criza de pe flancul sudic al NATO a intrat într-un con de umbră în momentul în care a izbucnit războiul din Ucraina, membrii alianței fiind mai preocupați cu găsirea unui răspuns la acțiunile Rusiei.

Peninsula Coreeană - un război între Seul și Phenian ar putea fi mai devastator decât cel din Ucraina În ultimele luni, tensiunile dintre Seul și Phenian au crescut treptat, provocările lansate de regimul lui Kim primind răspunsuri agresive din partea autorităților din Coreea de Sud.

China-India - confruntări violente pe „Acoperișul lumii”. Luptele dintre trupele celor două țări continuă pe „Acoperișul lumii”. Cu toate că adevărata miză a controlului unor teritorii mici dintr-o regiune montană aproape nelocuită rămân greu de înțeles, nici China, nici India nu au făcut pasul înapoi.