Tulpinile Delta şi Kappa se răspândesc în Italia. Creştere alarmantă în ultima lună. Conform datelor oficiale, aproape 17% dintre cazurile de Covid-19Covid-1 au fost provocate de aceste tulpini.

Anunţul a fost lansat de ISS (Institutul naţional de sănătate din Italia), ai cărui reprezentanţi au completat că varianta Delta devine dominantă. Amintim că atât Delta, denumită B.1.617.2, cât şi Kappa, denumită B.1.617.1, sunt versiuni ale unei variante detectate iniţial în India.

Despre Delta, experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) au precizat că este o „variantă care creează îngrijorare”. De altfel, OMS anunță că al doilea an de pandemie va fi mai mortal.

Italia nu scapă de varianta Delta

Revenind la informaţiile colectate de ISS, oficialii italieni au transmis că şi Italia se încadrează în tendinţele evoluţiei pandemiei din prezent. „Cazurile variantelor Kappa şi Delta au crescut de la 4,2% în mai la 16,8% în iunie, pe baza datelor extrase pe 21 iunie.

Monitorizarea epidemiologică arată o imagine care evoluează rapid, confirmând că şi în ţara noastră, la fel ca în restul Europei, varianta Delta a virusului devine dominantă”, a declarat pentru Reuters Anna Teresa Palamara, directoarea Departamentului de Boli Infecţioase al ISS.

Mai trebuie spus că pentru moment, varianta Alpha a noului coronavirus chinezesc – detectată iniţial în Marea Britanie în 2020 – rămâne cea mai răspândită în Italia şi este responsabilă pentru 74,9% dintre cazurile de Covid-19.

Rată ridicată a deceselor în Italia, din cauza Covid-19

De când pandemia a lovit ţara în februarie 2020, Italia a înregistrat 127.380 de decese din cauza COVID-19. Este a doua rată de deces din Europa, după Marea Britanie. La nivel mondial, Italia ocupă poziţia a opta în topul deceselor cauzate de teribila boală infecţioasă care a paralizat planeta.

Până în prezent, autorităţile de la Roma au raportat 4,26 milioane de cazuri noi de infectare cu Sars-Cov-2. Chiar dacă în ultimele săptămâni, numărul cazurilor a scăzut constant, Delta şi Kappa stârnesc îngrijorări din ce în ce mai mari. Joi, în Italia au fost raportate 927 de cazuri de noi de Covid-19, faţă de 951, câte fuseseră miercuri.

În acest context, autorităţile sanitare din Australia au descoperit că putem lua tulpina Delta în doar câteva secunde, dar şi că în 15 minute se instalează în tot corpul.