Covid-19 răpune gravidele din India. Încă n-a fost lămurit misterul din jurul propriilor vaccinuri

Covid-19 răpune gravidele din India. Încă n-a fost lămurit misterul din jurul propriilor vaccinuri Sursa foto: dreamstime.com

Autorităţile sanitare din India au interzis gravidelor să se vaccineze împotriva Covid-19 cu vaccinurile dezvoltate în ţară, dar medicii ginecologi pun presiune şi au cerut guvernului să demareze şi să accelereze studiile clinice pentru a şti cât mai repede cât de sigure sunt Covishield sau Covaxin pentru viitoarele mămici, având în vedere numărul mare de femei însărcinate care se confruntă cu travaliu prematur sau cu nașterea unui copil mort după ce au fost infectate cu noul coronavirus chinezesc.

Covid-19 răpune gravidele din India. Misterul din jurul propriilor vaccinuri încă nu a fost elucidat, context în care unii medici cer femeilor să aibă curaj şi să-şi asume vaccinarea cu Covishield sau Covaxin. Chiar dacă nu au la bază concluziile unor studii, recomandările sunt făcute conform principiului că beneficiile depăşesc riscurile. O formulare atât de familiară în pandemie, nu-i aşa?...

Gravidele au sistemul imunitar slăbit, astfel că unele dintre ele fie au decedat după ce au fost atinse de Sars-Cov-2, fie au rămas cu sechele. Aceasta a fost situaţia până la 21 iunie, când majoritatea indienilor cu vârste peste 18 ani au devenit eligibili pentru vaccinarea gratuită împotriva Covid-19. Toţi indienii, dar nu şi femeile însărcinate, atenţie! Şi asta în contextul în care al doilea val pandemic a generat în India unul dintre cele mai grave focare de COVID-19 din lume.

Câţi indieni au murit din cauza Covid-19

Teribila boală infecţioasă a ucis peste 390.000 de indieni până în prezent, potrivit estimărilor oficiale. Nu există date guvernamentale despre câte femei gravide din țară au avut COVID-19. Unele rapoarte sugerează că numărul acestora s-ar ridica la cel puţin câteva mii, dar este greu de făcut o estimare, mai ales în India rurală, devastată de pandemie pe fondul lipsei de tratament.

O veste bună ar fi că guvernul a aprobat recent vaccinurile pentru mamele care alăptează. Totuşi, Vinod Kumar Paul, de la Institutul Național de Transformare a Indiei (NITI) Aayog (un grup de reflecție guvernamental), a declarat că oficialii nu pot extinde vaccinarea şi pentru femeile însărcinate. Explicaţia? Lipsa datelor referitoare la riscuri.

Guvernul speră să „clarifice situația în câteva zile pe baza noilor contribuții științifice”, a adăugat Vinod Kumar Paul. National Geographic l-a contactat pe cel  care este şi purtător de cuvânt al grupului de lucru COVID-19 din India, dar acesta nu a răspuns solicitărilor.

Femeile gravide și cele care alăptează au fost inițial excluse din programul de vaccinare în masă în majoritatea țărilor, deoarece nu au făcut parte din niciun studiu clinic pentru vaccinurile COVID-19. De atunci, vaccinurile ARNm Pfizer și Moderna au fost testate pe animale care aveau pui și s-a constatat că vaccinarea nu a prezentat riscuri suplimentare pentru sănătatea lor.

Studiul din SUA, încurajator pentru India

Un studiu recent publicat în Jurnalul American de Obstetrică și Ginecologie a arătat rezultate similare pentru femeile însărcinate și care alăptează (care au primit un vaccin ARNm). Pe baza acestor studii şi a altor cercetări, autorităţile din SUA, Regatul Unit și Belgia au acordat femeilor însărcinate statutul prioritar pentru vaccinare.

Cu toate acestea, în India există puține date disponibile despre siguranța femeilor însărcinate care primesc Covishield sau Covaxin, două vaccinuri autorizate pentru utilizare în India. În acest context, mulți experți consideră că beneficiile vaccinării femeilor însărcinate și ale copiilor acestora depășesc probabil riscurile.

Un raport al Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA arată că femeile însărcinate infectate cu SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19, s-au confruntat cu un risc cu 70% mai mare de a muri comparativ cu femeile care nu sunt însărcinate. De asemenea, au fost mai predispuse să necesite spitalizare în terapie intensivă, ventilație și asistență vitală din cauza sistemului lor imunitar mai slab.

Aceste descoperiri sunt susținute de un studiu recent publicat în JAMA Pediatrics, care a chestionat 2.100 de femei gravide din 18 țări, inclusiv din India. S-a constatat că atât femeile însărcinate, cât și nou-născuții se confruntă cu un risc mai mare de a muri dacă mamele au contractat virusul în timpul sarcinii.

Procent mic de indieni vaccinaţi

Cu mai puțin de 5% din populația adultă din India complet vaccinată, experții susțin că vaccinarea femeilor însărcinate ar trebui să fie o prioritate pentru a limita numărul și severitatea acestor cazuri. Federația indiană de ginecologi, cunoscută și sub numele de FOGSI, a îndemnat  Guvernul Indiei să își schimbe politica de vaccinare împotriva COVID-19. Sursa citată a susținut că femeile ar trebui să se consulte cu medicii lor și să aibă puterea de a decide dacă vor să primească vaccinul.

„Din perspectiva sănătății publice, știm că este nevoie. Sperăm doar că se va întâmpla curând, deoarece nu vrem aceeași dilemă în cazul în care există un al treilea val”, spune Neerja Bhatla, șefa secției de ginecologie la A.I.I.M.S. Spital din Delhi, primul spital de cercetare din India.

Anxietate și pierdere

La începutul acestui an, Priyanka Chand, în vârstă de 26 de ani, și soțul ei, Jayasurjya Bhanja, și-au întrebat ginecologul dacă ar putea obține vaccinul. Deși efortul de vaccinare al Indiei nu a fost deschis pentru toți adulții, Chand era însărcinată și dorea să rămână departe de noul coronavirus. „Am vrut să fim în siguranță. Dar doctorul ne-a spus că nu este permis”, a spus Bhanja.

Chand a fost testată pozitiv pentru COVID-19 la sfârșitul lunii aprilie, în timpul celei de-a șasea luni de sarcină. Abia ieșise din casă, dar după durerile de cap și o criză febrilă, a fost testată pozitiv. Când saturația de oxigen a scăzut la 30%, ginecologul a îndemnat-o să meargă imediat la spital.

Acest moment a coincis cu începutul celui de-al doilea val pandemic în India și cuplul s-a chinuit 3 zile să găsească un pat de spital liber. La 1:00, pe 28 aprilie, Chand a fost internată în cele din urmă la spitalul Max Super din Delhi. Până atunci, starea ei era critică și a fost pusă pe un ventilator pentru a putea respira.

Una dintre multele drame ale cuplurilor indiene

A supraviețuit după ce a fost internată la terapie intensivă, dar a pierdut copilul. Pe măsură ce Chand își revine acasă cu ajutorul oxigenului și al steroizilor, cuplul se întreabă dacă un vaccin ar fi putut preveni tragedia. „Cine știe, poate că bebelușul nostru ar fi supraviețuit. Femeile însărcinate sunt foarte vulnerabile. Trebuie să ne concentrăm cu adevărat asupra modului prin care putem să le consolidăm imunitatea”, a completat Bhanja despre experiența îngrozitoare.

La Spitalul A.I.I.M.S. din Delhi, medicul ginecolog șef Bhatla spune că a văzut o creștere clară a cazurilor în care femeile însărcinate cu COVID-19 se confruntă cu travaliu prematur sau cu copii născuţi morţi. În timp ce imunitatea este în general compromisă în timpul sarcinii, presiunea abdominală crescută poate comprima plămânii și poate agrava scurtarea respirației, un simptom comun declanșat de noua variantă Delta a COVID-19 care a lovit India. Acesta este motivul pentru care varianta Delta este atât de înfricoșătoare.

Hema Divakar, medic și fost președinte al FOGSI, spune că în rețeaua ei, obstetricienii și ginecologii au văzut, de asemenea, „un număr înspăimântător” de femei însărcinate care mureau. Medicul consideră că multe dintre decese puteau fi prevenite, dar pacientele au ajuns fie prea târziu la consultaţie, fie medicii nu au reușit să recunoască simptomele specifice COVID-19. Ea a mai spus că din cauza faptului că fiecare caz este atât de diferit, tratamentul femeilor însărcinate cu COVID-19 nu poate fi standardizat.

 

Sistemul medical, în criză

Consiliul indian de cercetare medicală are un protocol standard pentru gestionarea femeilor însărcinate în timpul pandemiei. Astfel, cazurile potențiale sau ușoare de COVID-19 ar trebui testate, izolate și monitorizate acasă, iar gravidele cu simptome mai severe ar trebui spitalizate. În practică, majoritatea medicilor sunt lăsați să-și găsească propriile soluții în cadrul unui sistem de sănătate copleșit.

Multe spitale din țară au refuzat să interneze femeile însărcinate, deoarece fie au rămas fără paturi libere, fie nu au facilități speciale, cum ar fi maternitățile și unitățile de terapie intensivă neonatală, pentru a trata mama și copilul. Alte spitale nu au fost desemnate pentru tratamentul pacienților cu COVID-19. Există multe relatări despre astfel de povești.

Spre exemplu, în Karnataka, o femeie a fost externată din spital după ce a fost testată pozitiv pentru COVID-19, în ciuda faptului că era în travaliu. În Kerala, o altă femeie care și-a revenit după COVID-19 a fost respinsă de spitalele private și guvernamentale. Din nefericire, ea a pierdut gemenii nenăscuți la scurt timp după aceea.

Lipsa îngrijirii prenatale specializate în timpul celui de-al doilea val pandemic a afectat și femeile însărcinate care nu au contractat COVID-19. Multe nu au reușit să meargă la examinările de rutină și la controalele clinice din cauza blocajelor. Ca urmare, „am văzut o mulțime de cazuri care dezvoltă anemie, preeclampsie și alte morbidități grave din cauza întârzierilor”, a subliniat Bhatla.

Medicii preferă vaccinarea gravidelor

Bhatla și Divakar se numără printre medicii care consideră că vaccinarea va preveni sau va reduce drastic numărul de cazuri și mortalități de COVID-19 în rândul femeilor însărcinate. Într-un studiu nepublicat şi condus de Yamini Sarwal, medicul șef al spitalului Safdarjung din New Delhi, a strâns dovezi (n.r. - din studiile efectuate în toată lumea) despre siguranța și eficacitatea vaccinurilor COVID-19 care arătat că multe femei însărcinate au răspuns bine oricărui tip de vaccin primit și au produs un „răspuns imun robust”.

În raportul citat se recomandă chiar ca vaccinarea să facă parte din protocoalele prenatale de rutină, dat fiind faptul că vaccinurile au protejat și fătul prin transferul de anticorpi. Dar până când vaccinurile indiene nu sunt susținute de date și aprobare pentru utilizare în cazul femeilor însărcinate, medicii sunt lăsați în ceaţă cu privire la modul în care își pot sfătui cel mai bine pacientele. „Este un proces de luare a deciziilor”, a spus Divakar. Ea adaugă că toate pacientele ei doresc „cea mai mare certitudine” că vaccinul nu le va face rău lor și copiilor, lucru pe care nu-l poate garanta.

Nupur Kaushik, o mamă în vârstă de 35 de ani, care este în prezent însărcinată în șase luni cu al doilea copil, dorește să se vaccineze, dar nu are încredere în Covishield (care folosește un virus rece modificat pentru a livra material genetic din SARS-CoV-2) şi Covaxin (care folosește un coronavirus inactivat pentru a declanșa un răspuns imun protector). Kaushik consideră că guvernul s-a grăbit să aprobe aceste vaccinuri.

„Aici a existat atât de multă politică cu acțiunea de vaccinare”, spune ea. În ianuarie, aprobarea Covaxin a fost accelerată înainte de a trece prin studiile din faza a treia, în timp ce pentru Covishield nu fuseseră finalizate studiile clinice locale în India înainte de aprobare. Kaushik preferă să aștepte să primească vaccinurile de la Pfizer sau Moderna. „Când vine vorba despre copiii mei, vreau să îmi asum un risc de zero la sută”, a declarat mămica.

Până atunci, Kaushik va continua să se izoleze în casa ei din Noida, un oraș-satelit situat la 30 de mile de capitala Delhi. În prezent locuieşte într-o cameră separată de cea a soțului - un avocat care iese din în fiecare zi - și a fiului ei de 5 ani. „Am fost atât de fericiți încât am rămas din nou însărcinată, dar acum mă simt neliniștită și singură tot timpul. Acest virus a schimbat totul”, a mai spus femeia.

Când vor primi femeile însărcinate vaccinurile?

Deși guvernul speră să aprobe vaccinurile pentru femeile însărcinate pe baza informațiilor noi, medicii sunt sceptici şi nu cred că asta se va întâmpla curând. Colectarea datelor de siguranță va dura, deoarece vaccinurile administrate de India sunt diferite faţă de cele aprobate în străinătate pentru femeile însărcinate. În India, aprobarea vaccinului revine Ministerului Sănătății și Protecției Familiei, care analizează datele colectate de un grup național consultativ tehnic înainte să acorde permisiunea de utilizare.

„Există modalități de a colecta și revizui datele despre femeile gravide mai eficient”, spune Divakar. Unele femei însărcinate sunt dispuse chiar să participe la studii clinice. Până în prezent, însă, grupul consultativ nu a ţinut cont de sugestii, iar procesul de colectare a datelor rămâne neclar.

În plus, aducerea în prim-plan a femeilor însărcinate va fi dificilă din cauza deficitului de vaccinuri al Indiei. În ianuarie, guvernul a comandat doar 15,5 milioane de doze pentru o populație de 1,4 miliarde. Când cazurile au explodat în martie, a făcut o altă comandă pentru 110 milioane de doze, iar producătorii de vaccinuri din India s-au străduit să țină pasul cu cererea.

În acest context, femeile care alăptează se luptă deja pentru a obține vaccinuri și odată ce ele vor fi aprobate şi pentru femeile însărcinate, autorităţile sanitare trebuie să decidă care este prioritatea pentru centrele de vaccinare. „Va fi un coșmar pentru guvern dacă femeilor respective li se refuză o doză”, a dezvăluit  Divakar, conform nationalgeographic.com.

Mame vaccinate, sugari protejaţi

În acelaşi context, amintim că la începutul lunii iunie, un studiu efectuat în Israel au arătat că sugarii alăptaţi la sân pot fi protejaţi împotriva COVID-19 dacă mamele care alăptează se vaccinează. Astfel, gravidele care alăptează și sunt vaccinate împotriva COVID-19 au niveluri crescute de anticorpi specifici anti-SARS-CoV-2 în laptele matern. Şi asta se întâmplă după două săptămâni de la prima doză de vaccin.

Mai trebuie spus că vaccinarea a determinat efecte secundare minore la mame și sugari. Studiul evidențiază în laptele matern o secreție semnificativă a anticorpilor specifici care luptă cu SARS-CoV-2. Situaţia a fost observată timp de 6 săptămâni după vaccinare.

În aprilie 2021, un studiu publicat în reputata revistă medicală Journal of the American Medical Association (JAMA) arăta că femeile care alăptează și sunt vaccinate împotriva COVID-19 au niveluri crescute de anticorpi specifici Ig A și Ig G în laptele matern, care se mențin 6 săptămâni după vaccinare.

Secreția de Ig A a fost evidență după două săptămâni de la prima doză de vaccin. Apoi a urmat de o creștere a Ig G după 4 săptămâni (n.r. - o săptămâna după a două doză). Anticorpii au efecte neutralizante puternice şi un potențial efect protector împotriva infecției la sugar.

Totodată, amintim că de la 20 decembrie 2020, Israelul a inițiat un amplu program național de vaccinare împotriva COVID-19. „Israelul a fost printre primele țări care au demarat un program național de vaccinare împotriva COVID-19. Un grup cu risc înalt prioritar a fost personalul medical, dintre care multe erau femei care alaptau.

Răspunsuri despre vaccinarea femeilor care alăptează

Deși trialurile clinice ale vaccinurilor nu au inclus această populație, la nivel național s-a decis că femeile, care alaptau și care aparțineau grupurilor de risc crescut, să se vaccineze. De asemenea, Centrul pentru controlul și prevenirea bolilor din Statele Unite (CDC) a făcut o recomandare similară”, a declarat investigatorul principal Dr. Ilan Youngster, Director al Departamentului de Boli Infecțioase Pediatrice din cadrul Centrului Medical Shamir din Zerifin (Israel).

Dr. Youngster și colegii săi au primit mai multe întrebări despre potențiale beneficii pentru sugar și siguranța vaccinării în timpul alăptării. „Astfel, am decis să realizăm un studiu pentru a evalua dacă anticorpii anti-SARS-CoV-2 sunt secretati în laptele matern și dacă apar eventuale efecte adverse la sugari”, a explicat acesta.

Au fost folosite două doze de vaccin Pfizer/BioNTech, administrate la distanță de 21 de zile în perioada 23.12.2020 - 15.01.2021 unor femei care alăptau parțial sau exclusiv. Timp de 6 săptămâni cât a durat studiul, probele de lapte matern au fost colectate înainte de vaccinare, apoi o dată pe săptămâna începând cu două săptămâni după prima doză de vaccin.

Au fost colectate 504 probe de lapte matern de la cele 84 de femei care au finalizat studiul. Vârsta medie a fost de 34 de ani și vârstă medie a sugarului în momentul primei doze de vaccin matern a fost de 10 luni.

Ce s-a descoperit în laptele matern

Nivelul de anticorpi Ig A specifici anti-SARS-CoV-2 din laptele matern a crescut rapid și a ajuns la 200% după două săptămâni de la prima inoculare, iar 61,8% dintre probele de lapte matern au fost pozitive. În săptămâna 4 (după prima săptămâna de la cea de-a doua doză de vaccin), procentul a crescut la 86,1%, iar nivelul a rămas ridicat pe durata studiului.

Anticorpii Ig G anti-SARS-CoV-2 au fost scăzuți în primele 3 săptămâni după prima doză de vaccin, cu o creștere semnificativă în săptămâna 4. Atunci, 91,7% dintre probele de lapte matern au fost pozitive, iar procentul a continuat să crească la 97% în săptămânile 5 și 6.

Mamele și sugarii nu au prezentat efecte adverse grave, iar durerea locală la locul injectării a fost cea mai frecventă manifestare. „Rezultatele nu ne-au surprins pentru că ne așteptam ca atât Ig A, cât și Ig G să apară în titruri mari în laptele matern. Există deja dovezi în cazul altor boli respiratorii, cum ar fi gripă și pertussis (tusea convulsivă), că secreția de anticorpi Ig A în laptele matern conferă protecție împotriva infecției la sugari.

De asemenea, nu ne-am așteptat să vedem efecte adverse la copii. Sperăm că rezultatele studiului nostru vor contribui la creșterea gradului de acceptare a vaccinării în populația studiată. Deoarece studiul a urmărit femeile doar 6 săptămâni, nu cunoaștem durata secretiei de anticorpi în laptele matern. Însă urmărim o parte din aceste femei cu probe periodice și sperăm să putem oferi mai multe informații în curând”, a completat Dr. Youngster.

Ne puteți urmări și pe Google News