Evenimentul Zilei > Social > Raport devastator. Cum este afectat ciclul menstrual al femeilor după vaccinarea cu Pfizer, AstraZeneca şi Moderna
Raport devastator. Cum este afectat ciclul menstrual al femeilor după vaccinarea cu Pfizer, AstraZeneca şi Moderna

Raport devastator. Cum este afectat ciclul menstrual al femeilor după vaccinarea cu Pfizer, AstraZeneca şi Moderna

Un nou raport prezentat în Marea Britanie arată că mii de femei au probleme cu privire la ciclul menstrual după ce s-au vaccinat cu Pfizer, Moderna sau AstraZeneca.
Experții în vaccinuri din Regatul Unit spun că „monitorizează atent” un nou efect advers raportat de aproape 4.000 de femei britanice. Conform spuselor acestora, le este afectată menstruația. Chiar şi o doctoriță a povestit propria experiență după ce a primit prima doză de la Moderna.
Dr. Kate Clancy, de la Universitatea din Illinois, a primit sute de răspunsuri atunci când a întrebat pe Twitter dacă și alte femei au avut schimbări în ceea ce privește menstruația după ce au fost vaccinate. În același timp, ea relatează faptul că după ce a fost vaccinată cu prima doză de Moderna, a avut parte de o menstruație timpurie și a sângerat puternic, lucru neobișnuit pentru ea: „ca la 20 de ani”.

4.000 de femei raportează probleme după vaccin

Conform datelor obținut de The Sunday Times, au fost făcute aproape 4.000 de sesizări cu privire la iregularități ale menstruației până la data de 17 mai. Și nu este vorba doar de un singur vaccin făcut de femeile în cauză.

Dintre cele 4.000 de sesizări, 2.734 au fost imunizate cu serul de la AstraZeneca, 1.158 au făcut vaccinul Pfizr/BioNTech, iar 66 pe cel de la Moderna. În total, 3.958.

Aceste sesizări vin după ce mai multe femei din lumea întreagă s-au plâns pe rețelele sociale de probleme asociate menstruației după ce și-au făcut un vaccin anti-Covid. Acestea au întrebat dacă menstruația timpurie sau abundentă, precum și dureri mai mari decât cele obișnuite, pot fi efecte adverse ale vaccinurilor.

Luna trecută, imunologul Victoria Male, de la Imperial College din Londra, a declarat pentru BBC că unele femei aflate în postmenopauză și cele care iau hormoni pentru a-și opri perioadele de ciclu au raportat, de asemenea, sângerări puternice.

Majoritatea rapoartelor provin de la femei cu vârste cuprinse între 30 și 49 de ani

Multe dintre femeile care au răspuns la acest tweet povestesc despre o menstruația timpurie, dureri neobișnuite și sângerări abundente după ce s-au vaccinat. Această problema ar putea afecta mult mai multe femei din lumea întreagă, care nu s-au gândit că acestea ar putea fi efecte adverse ale vaccinului. Conform datelor menționate anterior, majoritatea sesizărilor vin de la femei cu vârste între 30 și 49 de ani.

MHRA, organismul care se ocupă cu aprobarea medicamentelor în Regatul Unit (echivalentul FDA),  a declarat că va „monitoriza atent” aceste sesizări, precum și relația lor cu vaccinurile anti-Covid.  Dar, „Numărul de rapoarte de tulburări menstruale și sângerări vaginale este scăzut atât în ​​raport cu numărul femeilor care au primit vaccinuri anti-Covid-19 până în prezent”.