Pfizer a anunțat că incidența decesului sau a insuficienței respiratorii a fost de 18,1% pentru pacienții tratați cu medicamentul respectiv, comparativ cu 29% cu placebo. Evenimente adverse grave au apărut la 20 de pacienți tratați cu medicamentul, comparativ cu 17 pacienți tratați cu placebo.

Medicamenul-minune se numește Tofacitinib sau Xeljanz  după denumirea comercială

Compania Pfizer a anunţat că medicamentul său pentru artrita reumatoidă, Xeljanz  (tofacitinib) a redus decesul sau insuficienţa respiratorie la pacienţii spitalizaţi cu Covid-19 din Brazilia. Xeljanz, care aparţine unei clase de medicamente numite inhibitori JAK şi tratează, de asemenea, colita ulcerativă a bolii autoimune, nu a fost aprobat pentru utilizare în nicio ţară pentru tratamentul Covid-19 până în prezent.

Rezultatele studiului, care a testat medicamentul în cazul a 289 de pacienţi adulţi spitalizaţi cu boli respiratorii cauzate de coronavirus, au fost publicate în New England Journal of Medicine.

Un total de 289 de pacienți au fost randomizați în 15 spitale din Brazilia. În general, 89,3% dintre pacienți au primit glucocorticoizi în timpul spitalizării. Incidența cumulativă a decesului sau insuficienței respiratorii până în ziua 28 a fost de 18,1% în grupul cu tofacitinib și 29,0% în grupul placebo (raport de risc, 0,63; interval de încredere 95%.

Decesul în ziua 28 a apărut la doar 2,8% dintre pacienții care au luat acest medicament și 5,5%  din grupul placebo

Aşadar, studiu realizat de cercetătorii de la Spitalul Israelita Albert Einstein cu un medicament pentru artrita reumatoidă de la compania farmaceutică Pfizer a arătat că e capabil să moduleze sistemul imunitar, reducând cu 37% riscul de deces sau insuficiență respiratorie la pacienții cu simptome moderate spitalizați cu pneumonie asociată Covid.

Descoperirile au fost publicate miercuri, 16 iunie, în The New England Journal of Medicine. Studiul a început în octombrie anul trecut, iar medicamentul utilizat a fost Tofacitinib, vândut sub denumirea comercială Xeljanz, care a arătat un impact extraordinar asupra coronavirului, informează pharmalive.