Cercetătorii israelieni au legat vaccinul anti-COVID dezvoltat de compania Pfizer de creșterea riscurilor de dezvoltare a unei afecțiuni rare a sângelui. Această afecțiune a sângelui  este intitulată, medical, „purpura trombotică trombocitopenică” (TTP), după cum relatează The Jerusalem Post.

Afecțiunea „Purpura trombotică trombocitopenică” sau TTP, este o boală autoimună care determină formarea cheagurilor de sânge în diferite organe ale organismului uman. Potrivit Institutului Național de Sănătate din Israel, aceste cheaguri pot limita sau bloca fluxul de sânge bogat în oxigen către anumite organe precum creierul, rinichii și inima. În acest caz, pacienții care dezvoltă această afecțiune foarte rară se vor confrunta cu probleme grave de sănătate.

Cercetătorii de la Institutul de hematologie de la Shamir Medical Center au declarat că au fost alertați cu privire la această problemă. Ei au arătat că au observat o creștere bruscă a cazurilor TTP în țară – patru cazuri detectate într-o singură lună, comparativ cu două sau trei cazuri pe an în trecut.

Echipa medicală a declarat că a găsit o „legătură cronologică” între vaccinarea pacienților și debutul simptomelor bolii. Ei au subliniat că aceștia sunt atât pacienți noi, cât și pacienți a căror boală a apărut după o perioadă lungă de remisie.

Ministerul Sănătății cercetează cazurile

Ministerul Sănătății din Israel evaluează în prezent studiile legate de apariția acestor cazuri. Până la finalizarea cercetării, medicii au fost rugați să nu intervină. Reprezentanții sistemului medical recomandă oamenilor să nu se descurajeze și să continue să se vaccineze.

Recomandările medicilor

Ca rezultat al cercetărilor lor, echipa medicală, condusă de dr. Maya Koren-Michowitz, șefa Laboratorului de hemato-oncologie translațională, a recomandat persoanelor cărora li s-a descoperit TTP să se vaccineze numai cu permisiunea specială a medicului lor. Iar dacă se vaccinează să aibă în vedere o evaluare clinică pe viitor, pentru a urmări posibile simptome ale bolii.

„Medicii și pacienții trebuie să fie atenți la simptomele clinice: oboseală slăbită, tulburări neurologice, hemoragii și dureri toracice”, se arată într-un comunicat de presă.

De asemenea, medicii atrag atenția persoanelor sănătoase, care s-au vaccinat, să fie vigilente și să solicite asistență medicală dacă apar simptome ale bolii. Aceștia arată că în cazul diagnosticării la vreme, tratamentele moderne au crescut rata de supraviețuire a pacienților cu TTP de la 10% în trecut la 80%.