Varianta din India se multiplică. „Delta Plus” a ajuns deja în Europa. Cât este de periculoasă

Varianta din India se multiplică. „Delta Plus” a ajuns deja în Europa. Cât este de periculoasă

Potrivit secretarului Uniunii pentru Sănătate Rajesh Bhushan, 16 din cele 22 de cazuri ale variantei Delta Plus (AY.1) au fost găsite în Maharashtra, Kerala și Madhya Pradesh.

Rajesh Bhushan a declarat că varianta Delta Plus a fost depistată deja și în SUA, Marea Britanie, Portugalia, Elveția, Japonia, Polonia, Nepal, China și Rusia. Cu toate acestea, varianta Delta a fost detectată în 80 de țări, a adăugat el. Autorităţile sanitare din India au anunţat marţi descoperirea a 22 de cazuri de infectare cu o mutaţie a variantei Delta a coronavirusului, denumită Delta Plus. 

Ministrul Sănătății: s-au detectat 21 de cazuri ale variantei Delta Plus extrem de infecțioase

Cele mai mari nouă cazuri au fost raportate în Ratnagiri, urmate de șapte în Jalgaon, două în Mumbai și câte un caz în districtele Palghar, Thane și Sindhudurg, a spus luni ministrul Sănătății din Maharashtra, Rajesh Tope.

Recent, omul de ştiinţă al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Soumya Swaminathan, a declarat că varianta Delta este „pe drumul cel bun” şi este la un pas de a deveni varianta dominantă la nivel global.

Noua variantă Delta Plus a fost formată datorită unei mutații a variantei Delta sau B.1.617.2, identificată pentru prima dată în India și unul dintre factorii motori ai celui de-al doilea val mortal. Deși nu există încă nicio indicație a gravității bolii datorată noii variante, Delta Plus este rezistentă la tratamentul cocktail cu anticorpi monoclonali pentru COVID-19 autorizat recent în India, scrie livemint.

Ne puteți urmări și pe Google News

Varianta Delta este cea mai contagioasă variantă şi este responsabilă pentru valul epidemic devastator

Iar acum, noua variantă Delta Plus atrage atenția cercetătorilor deoarece este o variantă apropiată celei răspândite. Deocamdată Delta Plus este considerată în India „variantă de interes” (VOI), nu „variantă care determină îngrijorare” (VOC), cum este cazul variantei Delta.

„Focarele par deocamdată mici în privinţa numărului (îmbolnăvirilor), dar nu dorim ca ea să devină mai semnificativă”, a spus Bhushan despre noua variantă identificată. El a adăugat că sunt în desfăşurare studii în privinţa eficacităţii vaccinurilor împotriva acestei variante.

Cele două vaccinuri anti-COVID-19 folosite în prezent în India, AstraZeneca şi serul local Covaxin, sunt eficiente împotriva variantelor Delta, „dar se studiază în ce măsură şi urmează să comunicăm în curând” rezultatele studiilor, a mai spune Bhushan.

Variantă indiană a coronavirusului SARS-CoV-2 (denumită de OMS varianta Delta) este de 60% mai transmisibilă decât varianta Alfa (varianta britanică), care la rândul ei este cu circa 50% mai transmisibilă decât tulpina originală.

Unde a fost detectată prima dată Delta?

Varianta a fost detectată pentru prima dată în Europa în martie anul acesta. Dar s-a vorbit public despre ea abia pe 13 iunie. Potrivit oamenilor de știință, varianta Delta (B.1.617.2) s-a multiplicat dând naștere variantei Delta Plus (AY.1). Iar virologii caută să afle dacă această nouă variantă ar putea să se sustragă imunității preexistente mai mult decât Delta sau Beta.

Delta Plus va fi mai transmisibilă?

Delta Plus are mutația numită K417N - găsită pentru prima dată în varianta Beta (Africa de Sud). Acest lucru, combinat cu faptul că posedă și toate celelalte caracteristici ale predecesorului său Delta, ar putea face ca ultima variantă să fie mult mai transmisibilă, spun unii oameni de știință.

Dacă vaccinurile funcționeze împotriva variantei Delta Plus? Nu se spune nimic în legătură cu acest aspect. Cele două vaccinuri indiene au demonstrat o eficacitate de 3 până la 8 ori mai mică împotriva Delta și Beta, spun rapoartele.