Se poate afirma că un anume vaccin ne protejează mai bine de formele grave? Or, că odată vaccinați suntem protejați de orice variantă care circulă în ultima perioadă? Care este cel mai indicat vaccin pentru diferitele grupe lor de vârstă?

Până când nu vom avea la dispoziție mai multe vaccinuri, majoritatea oamenilor din întreaga lume se va vaccina cu ce este momentan disponibil. Astfel, răspunsul dat de unii experți la întrebarea „care este cel mai bun vaccin” este tranșant: cel mai bun este cel disponibil în momentul de față.

S-a încercat determinarea răspunsului prin studiile clinice. Acestea ar putea oferi câteva răspunsuri cu privire la vaccinul „cel mai bun”, în special studiile de fază 3.  Studiile de faza 3 sunt utilizate ca bază de aprobare de către autoritățile de reglementare din întreaga lume.

Aceste studii compară numărul de cazuri COVID-19 la persoanele vaccinate, comparativ cu cei care au primit placebo. Acest lucru oferă o măsură a eficacității sau cât de bine funcționează vaccinul în condițiile strict controlate ale unui studiu clinic.

Eficiența diferitelor vaccinuri COVID diferă. De exemplu, din studiile clinice se știe că vaccinul Pfizer a raportat o eficacitate de 95% în prevenirea simptomelor, în timp ce AstraZeneca a avut o eficacitate de 62-90%, în funcție de regimul de dozare.

Totodată, comparația directă a studiilor de fază 3 este complexă.  Ele au loc în locații și momente diferite. Asta înseamnă că ratele de infectare în comunitate, măsurile de sănătate publică și variantele virale pot varia. Participanții la studiu pot diferi, de asemenea, în ceea ce privește vârsta, etnia și potențialele condiții medicale.

Se pot compara vaccinurile?

O modalitate prin care putem compara în mod direct eficacitatea vaccinului este de a efectua studii „head to head”. Acestea compară rezultatele de la persoanele care primesc un vaccin cu cele ale persoanelor imunizate cu alt vaccin. În Marea Britanie este în desfășurare un astfel de studiu pentru a compara vaccinurile AstraZeneca și de la Valneva. Dar procesul de fază 3 ar urma să fie finalizat abia la sfârșitul acestui an.

Eficacitatea vaccinurilor poate fi comparată în special în țările care au lansat diferite vaccinuri. Astfel, cele mai recente date din Marea Britanie arată că atât vaccinurile Pfizer, cât și cele de la AstraZeneca au o eficaciență similară. Ambele previn simptomele COVID-19, spitalizarea și decesul, chiar și după o singură doză.

Este puțin probabil ca vaccinurile anti COVID de acum să fie și ultimele. Experții afirmă că imunitatea scade în mod natural după vaccinare. Acest lucru va determina vaccinări periodice care vor fi necesare pentru a menține o protecție eficientă.