Evenimentul Zilei > Social > Tulpina britanică a coronavirusului va cuprinde toată România. Raport alarmant al INSP
Tulpina britanică a coronavirusului va cuprinde toată România. Raport alarmant al INSP

Tulpina britanică a coronavirusului va cuprinde toată România. Raport alarmant al INSP

 Răspândirea tulpinei britanice a coronavirusului în țara noastră a devenit motiv de alertă. Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) avertizează, într-un raport, că aceasta circulă deja în jumătate din județele țării.

Tulpina britanică a coronavirusului va cuprinde toată România. Răspândirea tulpinei UK a coronavirusului în țara noastră a devenit motiv de alertă. Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) avertizează, într-un raport, că aceasta circulă deja în jumătate din județele țării.

Potrivit specialiștilor de la INSP „există o probabilitate mare de a cuprinde întreg teritoriul României în viitorul apropiat”.

„Sunt necesare eforturi conjugate pentru realizarea secvențierilor și comunicarea rezultatelor la DSP și CNSCBT cât mai curând după finalizarea investigațiilor de laborator, în vederea realizării rapide a anchetelor epidemiologice și a instituirii măsurilor necesare față de cazuri și contacți, având în vedere transmisibilitea crescută a acestei variante și, conform ultimelor evidențe sosite dn UK, severitatea mai mare a bolii pe care o generează la vârstnici”, se arată în raportul INSP.

În România au fost identificate 136 de cazuri de infectare cu tulpina britanică

Până în prezent, în România au fost identificate 136 de cazuri de infectare cu noua tulpină din 499 de secvențieri realizate. Rata de confirmare fiind de 27,3%. Analizele au fost făcute în doar patru laboratoare. Institutul „Catancuzino”, Institutul „Matei Balș”, MedLife și Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava.

Cele mai multe cazuri confirmate s-au înregistrat la grupa de vârstă 45-54 ani. Marea majoritate a cazurilor (95,6%) au avut vârsta mai mare de 25 de ani. Au fost înregistrate 2 cazuri cu vârsta sub 1 an, ambii copii provenind din focare familiale de COVID-19.

Mai multe cazuri la sexul masculin. Tulpina britanică a coronavirusului

Se observă un număr evident mai mare de cazuri la sexul masculin la 55-64 de ani, respectiv la sexul feminin la 25-34 de ani. „Prin aceasta nu se poate concluziona că varianta B.1.1.7 este mai frecventă la bărbații din grupa de vârstă 55-64 de ani, respectiv la femeile din grupa de vârstă 25-34 de ani. Aceste date sunt valabile pentru grupul de cazuri analizat, cazuri care nu provin dintr-un screening sistematic”, se arată în raport.

În urma anchetelor epidemiologice realizate, nu s-a stabilit o legătură epidemiologică identificată pentru 77 de cazuri (57%). Călătoria în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord a fost menționată pentru numai 5 cazuri (4%). 49 de cazuri (36%) au avut contact cu cazuri confirmate cu noua variantă B.1.1.7 și au fost parte componentă a unor focare familiale sau de colectivitate, notează g4media.ro.

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.