Evenimentul Zilei > Actualitate > Tulcea. Măsuri extreme la Tulcea. Primarul propune un plan de salvare a orașului
Tulcea. Măsuri extreme la Tulcea. Primarul propune un plan de salvare a orașului

Tulcea. Măsuri extreme la Tulcea. Primarul propune un plan de salvare a orașului

La Tulcea, bugetul orașului a ajuns la limita de avarie, așa că primarul Constantin Hogea a propus un plan de economii pentru a salva prețul gigacaloriei.

Tulcenii au ajuns la sapă de lemn din cauza prețului tot mai mare, pe care trebuie să îl plătească la gigacalorie, care a ajuns, în prezent la 365 de lei. Din această cauză, mulți oameni riscă să înghețe în propriile case, și asta pentru că nu mai au bani să plătească trarifele enorme pentru încălzire.

Primarul orașului, Constantin Hogea spune că situația se datorează oamenilor care nu plătesc la timp facturile emise de compania publică Energoterm SA. ”De fiecare dată am atras atenţia că acest tăvălug al datoriilor neachitate ar putea la un moment dat să pună societatea ENERGOTERM S.A în situaţia de a nu mai putea furniza căldură şi că subvenţiile de peste 55% nu pot fi acordate la nesfârşit. Cu toate acestea, Consiliul Local a acordat în ultimii 10 ani subvenţii care acopereau peste jumătate din preţul gigacaloriei, fiind ani la rând printre municipiile cu cel mai mic preţ la caldură din ţară. Cât despre datorii, ele au rămas aceleaşi, ba chiar au crescut. În momentul în care, din motive argumentate, Consiliul Local nu a mai putut subvenţiona cu peste 55% gigacaloria, ci cu 30 % : TRAGEDIE. Înţeleg situaţia financiară delicată a unor familii care au invocat tot felul de situaţii adevărate de altfel, dar care nu sunt imputabile primarului şi nu au o legătură cu instituţia primarului”, a scris primarul pe pagina lui de facebook.

Pus în dificultate de criza care a lovit orașul, primarul Horea propune reducerea salariilor Primăriei Tulcea, și relocarea banilor pentru mărirea subvențiilor la gigacalorie. ”Ca să fim bine înţeleşi, actualmente populaţia plăteşte 365 lei/gigacalorie. Intenţia mea este să supun Consiliului Local reducerea costului pe care îl plăteşte populaţia de la 365 lei la 265 lei/gigacalorie. Această scădere nu se poate aplica decât pentru lunile februarie, martie şi aprilie. Ca să se poată face această scădere voi propune eliminarea sporului de 15% pentru condiţii vătămătoare întregului personal al Primăriei, eliminarea normei de hrană pentru poliţiştii locali, eliminarea alocării bugetare pentru finanţarea proiectelor în baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice şi reducerea drastică a cheltuielilor pentru întreţinerea zonelor verzi. Vreau să vă asigur că nu am acţionat niciodată ca să creez probleme în vreun fel sau altul unor cetăţeni ai urbei, dar vă rog să înţelegeţi că nici noi nu mai ştim cum să acoperim toate nevoile comunităţii. Nu există nici o intenţie de a falimenta ENERGOTERM-ul”, a mai scris primarul.