„O rugăminte către doamna ministru Graţiela Gavrilescu. Era sezonul păsărilor călătoare, acum înţeleg că e sezonul gropilor de gunoi care iau foc, mai ales acum când a început să plouă. Nu vi se pare nimic suspect în asta?”, a întrebat premierul, potrivit agerpres.ro.

Gavrilescu a răspuns că „nimic nu mi se pare întâmplător, domnule prim ministru şi dragi colegi, pentru că în ultima perioadă sesizăm aproape zilnic că au loc incendii la diverse depozite de deşeuri, fie că sunt municipale, fie că sunt deşeuri de substanţe periculoase şi nepericuloase, multe dintre ele care nu sunt proprietatea UAT-urilor, ci sunt proprietatea unor societăţi comerciale”.

Ea a făcut referire la incendiul de la groapa de gunoi din Măldăreşti, județul Vâlcea.

„Vă informez că ieri (marţi -n.r) am participat la o inventariere strictă asupra a ceea ce era să se întâmple la Măldăreşti, unde un depozit neconform care trebuia să-şi sisteze activitatea pe data de 18 iulie, iar în data de 18 august nu ştim cum, poate întâmplător, poate nu, a avut loc un incendiu, incendiu la care au participat toate forţele de ordine să fie stins. Momentan se face o monitorizare pe calitatea aerului şi pe radioactivitate din partea Agenţiei Naţional de Protecţia Mediului astfel încât populaţia să stea liniştită pentru că mai ales în zona de radioactivitate nu s-au înregistrat depăşiri. Am rugat Prefectura Vâlcea ca în cel mai scurt timp să ne fie trimisă HG pentru alocarea sumelor din fondul de intervenţie a Guvernului pentru judeţul Vâlcea astfel încât să putem să stingem, conform procedurilor, incendiul repede”, a explicat Gavrilescu.

Ea a mai spus că „am vorbit cu doamna ministru Carmen Dan să facem o procedură urgentă împreună cu UAT-urile astfel încât să putem face o monitorizare permanentă pe cât se poate, alături de poliţia locală, a tuturor astfel de depozite care sunt neconforme în mare majoritate şi care aşa, peste noapte, eu nu cred în întâmplări, se aprind”.

În urmă cu nouă zile, un incendiu a izbucnit la groapa de gunoi din Măldăreşti, pompierii acţionând permanent pentru stingerea lui, însă acţiunile pompierilor sunt dificile, deoarece incendiul se manifestă mocnit, la straturile din adâncime, fiind întreţinut de gazele degajate din degradarea deşeurilor menajere.