Evenimentul Zilei > International > Trump vede roșu. Armata Franței defilează la Moscova
Trump vede roșu. Armata Franței defilează la Moscova

Trump vede roșu. Armata Franței defilează la Moscova

Apropierea lui Macron de Rusia se traduce și prin participarea unui detașament francez la marea paradă militară organizată la 9 mai în Piața Roșie.

Relațiile dintre Paris și Moscova s-au răcit, în special după anexarea Crimeei de către Putin, pe fondul conflictului din sud-estul Ucrainei și al situației din Siria.

Totuși, în august 2019, președintele francez Emmanuel Macron a afirmat că dorește să reia dialogul cu Rusia, rămânând însă „lucid” la acțiunile Moscovei și fără să cedeze nimic în privința securității Europei.

În cadrul Conferinței de securitate de la Munchen care a avut loc la mijlocul acestei luni, liderul de la Elysee a estimat că Rusia „va continua încercarea de a destabiliza” democrațiile occidentale, insinuându-se în procesele electorale, via manipulări pe rețelele sociale.

„Nu cedăm de la principiile noastre, dar ne reangajăm în dialogul (cu Rusia) care va dura timp, ne reangajăm într-un dialog strategic, deoarece astăzi situația în care ne aflăm este cea mai rea”, a spus Macron.

Indiferent cum vor evolua lucrurile, este prevăzută deja vizita lui Emmanuel Macron, la 9 mai, la Moscova, la tradiționala paradă militară organizată în fiecare an de ministerul rus al Apărării pentru a sărbători victoria împotriva Germaniei naziste.

Va fi însoțit șeful statului francez de un detașament militar? În orice caz, scrie Opex 360, șeful Statului Major rus, generalul Valeri Gherasimov, a dorit acest lucru.

„Noi onorăm profund memoria soldaților francezi care au luptat alături de Armata Roșie împotriva unui dușman comun. Vom fi fericiți să vedem un contingent francez printre participanții la parada Victoriei”, a declarat generalul Gherasimov. Declarația generalui rus a fost făcută la întîlnirea sa de joi cu omologul său francez, generalul Francois Lecointre.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE