„Economie contra pandemie”, aşa s-ar putea rezuma ziua de campanie de joi din statul-cheie Florida a celor doi candidaţi la funcţia de preşedinte al SUA, republicanul Donald Trump şi democratul Joe Biden, în care liderul de la Casa Albă a lăudat ultimele cifre ale creşterii economice, în timp ce rivalul său şi-a intensificat atacurile asupra modului în care preşedintele ţării a gestionat pandemia de COVID-19, transmite AFP.

„Peste cinci zile vom câştiga Florida, vom câştiga încă patru ani!” a anunţat la Tampa preşedintele american, care a purtat o şapcă roşie pe care scria „Make America Great Again”. S-a remarcat participarea soţiei sale, Melania, o prezenţă rară în această campanie, care a ţinut un scurt discurs. „Un vot pentru preşedintele Trump este un vot pentru o Americă mai bună”, a afirmat soţia preşedintelui.

Alegeri SUA 2020: Preşedintele SUA a lăudat creşterea cu 33.1% a PIB-ului în al treilea trimestru

„Nicio ţară nu are astfel de cifre”, a susţinut Donald Trump, care a lăudat „creşterea economică explozivă” şi a promis un an 2021 care va bate toate recordurile.

„Atât de fericit că această cifră fantastică a PIB-ului a apărut înainte de 3 noiembrie”, postase pe Twitter mai devreme liderul de la Casa Albă care urmăreşte să obţină un al doilea mandat.

Dar această cifră, oricât de spectaculoasă ar fi, survine după scăderea PIB-ului în primăvară, la fel de istorică, de 31.4%, aminteşte France Presse. Acesta a fost sprijinit în primul rând de un ajutor federal generos pentru gestionarea pandemiei şi care, în prezent, s-a încheiat în mare parte.

Alegeri SUA 2020: Două stiluri de candidaţi, două strategii de campanie

Preşedintele american, care mobilizează mulţimi mari oriunde merge, susţinători care de cele mai multe ori nu respectă regulile privind distanţarea fizică şi purtarea măştii, face din dimensiunile acestor întruniri publice principalul său atu de campanie. Donald Trump profită de orice ocazie pentru a-şi ironiza adversarul, incapabil, în opinia sa, să trezească un entuziasm similar.

Totodată, Donald Trump se arată din ce în ce mai iritat de atenţia excesivă, în opinia sa, acordată subiectului pandemiei, care a ucis peste 228.000 de persoane în SUA.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE