Președintele Donald Trump a afirmat că John Bolton a încălcat legea prin publicarea cărții sale și de aceea va fi pedepsit.

„Bolton a încălcat legea, a fost denunţat şi învinuit că a făcut acest lucru, cu un preţ foarte scump de plătit. Îi place să lanseze bombe asupra oamenilor şi să-i ucidă. Acum, bombele vor cădea pe el!”, a scris preşedintele Trump pe Twitter.

Președintele SUA a reacţionat astfel, spunând că fostul său consilier pentru securitate naţională va plăti un preţ foarte mare pentru că nu a avut autorizarea Casei Albe când şi-a publicat lucrarea. Pe de altă parte, însă, un judecător american tocmai a respins cererea guvernului american de a bloca lansarea pe piaţă a acestei cărţ, considerate de mulți drept explozivă prin informațiile pe care le dezvăluie.

Fostul consilier al lui Donald Trump, a fost calificat drept trădător și de secretarul de stat Mike Pompeo.

În carteu cu dezvăluiri despre preşedintele Statelor Unite şi anturajul acestuia, John Bolton susține că Donald Trump este inapt pentru a ocupa funcția prezidenţială şi îl acuză că ar fi cerut ajutor omologului său chinez, Xi Jinping, pentru a fi reales în luna noiembrie.

Casa Albă a inițiat o procedură judiciară încercând să blocheze apariţia cărţii lui Bolton care se intitulează „The Room Where It Happened” și care ar urma să vadă lumina tiparului săptămâna viitoare.

Judecătorul Royce Lamberth, de la tribunalul din Washington, a respins solicitarea administraţiei americane de blocare a apariţiei cărţii de memorii a fostului consilier, precizând că guvernul nu a reușit să demonstreze că o interdicție ar împiedica producerea unor daune ireparabile. Aceasta deși, a arătat judecătorul, Bolton şi-a pus ţara în pericol şi a făcut să apară un risc legat de siguranţa naţională.

Judecătorul a menţionat că deja conţinutul cărţii este cunoscut deoarece mai multe fragmente au apărut în presă, iar peste 200.000 de exemplare au fost trimise deja la librării de pe teritoriul SUA.

Royce Lamberth a adăugat însă şi că Bolton nu pare să fi cerut autorizaţia scrisă a Casei Albe înainte de publicarea cărţii, iar acest lucru ar fi certificat faptul că în carte nu există informaţii clasificate.