Evenimentul Zilei > International > Trump începe meciul cu Greta. „Să respingem profeții apocalipsei”
Trump începe meciul cu Greta. „Să respingem profeții apocalipsei”

Trump începe meciul cu Greta. „Să respingem profeții apocalipsei”

La Forumul Economic Mondial de la Davos, președintele SUA a lansat săgeți la adresa activistei de mediu Greta Thunberg.

„Trebuie să respingem eternii profeți ai nenorocirii și predicțiilor lor apocaliptice”, a spus Trump, în fața elitei politice și economice a lumii, reunită în prima zi a Forumului Economic Mondial în cocheta stațiune Davos.

În fața președintelui american, cunoscut climato-sceptic, se afla o audiență de mari patroni de companii și lideri politici. Dar și Greta Thunberg, invitată pentru a doua oară consecutiv la Davos, scrie AFP.

Greta: ba să evităm apocalipsa climatică

La Davos este așteptat și un discurs al Gretei Thunberg, cu titlul „Evitarea apocalipsei climatice”. Anterior, ea i-a tras din nou de urechi pe marii patroni și pe decidenții politici: „clima și mediul sunt un subiect de actualitate astăzi” dar „în practică, nu s-a făcut nimic, emisiile de CO2 nu au diminuat”, a tunat Greta.

Însă activista suedeză își cam răcește gura degeaba. Într-o anchetă recventă a cabinetului PricewaterhouseCoopers în rândurile a 1600 mari patroni, schimbările climatice nu figurează nici măcar printre principalele 10 amenințări la adresa economiei mondiale pentru anul 2020.

Potrivit unui raport Greenpeace, publicat marți, zece bănci prezente în mod regulat la Forumul de la Davos au finanțat, între 2015 și 2018, sectorul energiilor fosile cu 1000 de miliarde de dolari.

Însăși organizatorii Forumului au fost taxați ca „ipocriți climatic” din cauza aglomerării de avioane private, oficiale, elicoptere și limuzine.