Evenimentul ZileiActualitateTrump fabrică pretexte pentru a intra în război. Se încing spiritele în Orientul Mijlociu

Trump fabrică pretexte pentru a intra în război. Se încing spiritele în Orientul Mijlociu

Trump fabrică pretexte pentru a intra în război. Se încing spiritele în Orientul Mijlociu
Donald Trump că încearcă să fabrice un „pretext” pentru a lansa un „război”, susține șeful diplomației Iraniene.

Joi, Mohammad Zarif, șeful diplomației iraniene, l-a acuzat pe preşedintele american în exerciţiu, Donald Trump, că încearcă să fabrice un ”pretext” pentru a lansa un ”război”, în contextul în care tensiunile dintre cele două super-puteri sunt din nou în creştere, relatează AFP şi Reuters.

„În loc să combată noul coronavirus în SUA, Donald Trump şi complicii săi risipesc miliarde ca să mobilizeze (bombardiere) B-52 şi să-şi trimită armada în regiunea NOASTRĂ”, a transmis Zarif pe Twitter. Acesta a făcut referire la faptul că, la 10 decembrie, două bombardiere B-52 americane au survolat regiunea Golfului, într-o demonstraţie de forţă îndreptată spre adversarii SUA şi în special Iran, într-un moment în care armata americană îşi reduce prezenţa militară în regiune.

„Serviciile de informaţii irakiene au semnalat existenţa unui complot pentru FABRICAREA unui pretext cu scopul de a lansa un război”, a mai adăugat şeful diplomaţiei iraniene.

Se împlinește un an de la moartea influentului general iranian Qassem Soleimani

Mesajul dimplomatului din Iran vine cu doar câteva zile înainte de împlinirea unui an de la moartea influentului general iranian Qassem Soleimani, cel care a pus la cale strategia regională a Teheranului. Generalul a fost ucis la 3 ianuarie 2020, într-un raid american la Bagdad, ordonat de Trump. Puțin a mai lispit atunci ca între SUA și Iran să izbucnească o confruntare directă menţionează AFP.

„Iranul nu vrea război, dar va răspunde DESCHIS şi DIRECT pentru a-şi apăra poporul, securitatea şi interesele vitale”, a subliniat Zarif joi.

În urmă cu doar câteva zile, Donald Trump a lansat un avertisment către Iran după mai multe atacuri cu rachete asupra ambasadei americane la Bagdad, în Irak, declarând că va trage la răspundere Teheranul dacă se va înregistra vreun deces în rândul personalului de acolo.

Grupări şiite susţinute de Iran în Irak sunt acuzate că s-au aflat în spatele acestor atacuri, însă Teheranul a respins aceste acuzaţii.


Accesează: